Превозвачите договориха по-ниски тол такси

10.01.2020

Превозвачите договориха по-ниски тол такси

Протестите на транспортния бранш се отлагат засега, а покритието на тол системата ще бъде намалено.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.


Превозвачите и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата, който започва със стартирането й на 1 март. Планираният за 13 януари протест се отменя, но превозвачите остават в стачна готовност. Това стана ясно след продължила близо 2 часа среща между премиера Бойко Борисов и представители на браншови организации от транспорта.

От проведената среща се разбра, че ще бъдат намалени обхватът на тол системата и утвърдените за момента тарифи. С премиера се срещнаха представители на Съюза на международните превозвачи, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи, Националния таксиметров синдикат, АЕБТРИ, Камарата на автобусните превозвачи. На разговора присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Превозвачи и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата, който влиза в сила от 1 март. Системата ще заработи с нови, предложени по време на срещата от превозвачите по-ниски цени. През юни тази година трябва да се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени резултатите от въвеждането на тол системата, като превозвачите са поели ангажимент цените да бъдат коригирани, ако приходите са недостатъчни.

След срещата министър Петя Аврамова потвърди, че ще има редукция в обхвата на тол системата. От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане и новият вариант за тарифите.

Срещнахме разбиране за тол системата, тя ще заработи от 1 март, каза в изявление изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той допълни, че тарифата за товарна композиция Евро-6 за магистрала ще бъде намалена от 18 на 11 ст. за километър, и от 17 на 10 ст. за първокласните пътища. Покритието ще бъде променено като от тол системата ще бъдат извадени второкласните пътища - (2932 км. б.р.)

Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентираните превози, каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Автобусните превозвачи също са договорили по-ниски тол тарифи. Досега бе предвидено те да плащат от 5 до 9 ст. на км за магистрала в зависимост от емисионния клас на превозното средство. В новата ситуация цената ще е от 1 до 3 ст.

<< Обратно към новините