Два доставчика на услуги са съвместими с тол системата

09.01.2020

Два доставчика на услуги са съвместими с тол системата

И вторият национален доставчик на услуги, подписал договор с АПИ по новите Общи условия – Конкорд Смарт Инфраструктура АД, премина успешно интеграционните тестове за тол системата.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

И вторият национален доставчик на услуги, подписал договор с Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) по новите Общи условия – Конкорд Смарт Инфраструктура АД, премина успешно интеграционните тестове от край до край за оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси за изминато разстояние - тол, оперирана и поддържана от АПИ.

Преди това, интеграционните тестове премина успешно освен Конкорд Смарт Инфраструктура АД, и другият регистриран доставчик на услуги - Интелигентни трафик системи АД.

Това дава възможност на двете дружества за предварителни регистрации за оборудване на автопарка на превозвачите с бордови устройства, както и да започнат подготовка за сключване на договори с тях. Те ще влязат в сила, когато тол системата за товарните превозни средства над 3,5 тона бъде въведена в търговска експлоатация.

Процедурата за доказване на оперативна съвместимост за нуждите на тол системата се състои от три етапа. Първият включва оценка на съответствието и разглеждане по допустимост на подадените документи. Вторият етап включва интеграционни тестове от край до край, а третият етап – приложни тестове от край до край с бордови устройства, които ще функционират в реална среда. Интелигентни трафик системи АД и Конкорд Смарт Инфраструктура АД преминаха успешно втория етап от процедурата.

Другите два регистрирани национални доставчика на услуги - Телетол АД и Иком ООД, все още не са подписали договори по новите Общи условия на АПИ. Дружеството Телетол има договор с АПИ за предоставяне на тол услуги по действащите до 29 ноември 2019 г. Общи условия на АПИ, но предстои да потвърди промените в условията.

Иком ООД трябва да предостави допълнителни документи за сключване на договор. След подписването на договори двете дружества ще могат да влязат в процедура за интегриране със системата на АПИ.

<< Обратно към новините