Превозвачите ще протестират срещу тол системата

08.01.2020

Превозвачите ще протестират срещу тол системата

На 13 януари превозвачите от всички браншове ще излязат на национален протест срещу планирания обхват и одобрените от Министерски съвет тарифи за тол системата.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Представителите на пътническите, товарните, международните и таксиметровите превози смятат, че обхватът и цените на тол системата са несправедливи, а освен това има недоволство и срещу нерегламентираните превози. Към протеста ще се присъедини и Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, както и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От превозваческия бранш поискаха и оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, като изтъкнаха, че протестът не е политически и няма за цел сваляне на правителството.

"МРРБ не се съобрази с нито едно от исканията на бизнеса и не намери решение на нито едно от предложенията от ноември миналата година досега. При този обхват, при тези цени и при липсата на преференции за българския транспортен бизнес, не ни остава нищо друго освен да протестираме", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Арабаджиев допълни, че обхватът на тол системата на обща база е 30 процента от пътищата и предвижда за тежкотоварните камиони над 65% покритие, докато в Европа този процент е между 1 и 7. За пример той даде Чехия, където въведената тол система обхваща 4 до 5 на сто от пътищата. Международните превозвачи подкрепят автобусният бранш за борбата му против нерегламентираните превози.

Според Васил Пиронков от Камарата на автомобилните превозвачи тол системата ще бъде проблем главно за потребителите и ще доведе до повишение на цените за превоз на пътници и товари - с до 16% за някои от специализираните превози "пълен - празен".

По време на протеста на 13 януари няма да има превози на пътници и товари, ще спре и зареждането на търговските обекти. Участие в протеста са заявили превозвачи от 60 града. Освен преустановяване на превозите, се предвижда позициониране на камиони и леки автомобили на определени за целта места на територията на цялата страна.

Протестът ще продължи, докато превозвачите не постигнат консенсус с регионалното министерство. Те планират да затворят първокласни и второкласни пътища във всяка една област на страната. Обсъждат се блокади и на магистрали. Няма да се извършват и автобусни превози, освен такива на работници. В безсрочния протест ще участват автобусни и товарни превозвачи, както и таксиметрови шофьори.

Превозвачите предлагаха да плащат между 9 и 12 стотинки на километър. Според приетите тарифи камионите над 12 т с 2 или 3 оси ще плащат от 10 до 22 ст. на километър. За товарните автомобили над 12 т с 4 и повече оси, в зависимост от екокатегорията и типа на пътя, таксата е от 16 до 36 ст. на километър.

Пътни превозни средства за превоз на пътници с повече от 8+1 седящи места и допустима максимална маса до 12 т ще бъдат таксувани според екокатегорията им с от 2 до 8 ст. на километър. Автобусите с допустима максимална маса над 12 т ще плащат от 3 до 9 ст. на километър - според категорията на пътя и еконормите, които покриват.

От АПИ твърдят, че диалогът между превозвачите и държавата не е спирал. За превозвачите въвеждането на системата ще доведе до огромен скок на цените за крайния потребител. По план тол системата трябва да започне да работи най-късно на 1 март 2019 година.

<< Обратно към новините