Новият Actros е Международен камион на 2020 г.

сп. Логистика, 2019, бр.10
23.12.2019

Новият Actros е Международен камион на 2020 г.

Новият Mercedes-Benz Actros беше избран за Международен камион на 2020 година. Изборът беше направен от Международното жури ITOY, което се състои от 24 журналисти и водещи редактори от 24 издания.

[✕]

Новият Mercedes-Benz Actros беше избран за Международен камион на 2020 година. Изборът беше направен от Международното жури ITOY (International Truck of the Year), което се състои от 24 журналисти и водещи редактори от 24 издания, специализирани за камиони, от цяла Европа, сред които и списание КАМИОНИ.

Престижното отличие беше връчено на проф. Уве Бааке, ръководител на отдела Product Engineering в Mercedes-Benz Trucks, по време на международното изложение Solutrans. То се провежда в Лион, Франция, на всеки две години и е най-голямото изложение за товарни автомобили, когато няма IAA Commercial vehicles в Хановер.

Флагманът на Mercedes получи общо 121 точки и спечели в сериозна конкуренция с наскоро обявения нов модел Iveco S-WAY и „спестовника“ Volvo Trucks FH I-Save, пуснат на пазара също тази година.

 

Как се избира Камион на годината

Според правилата на международното жури Камион на годината в надпреварата за престижното отличие участват модели камиони, които са въведени на пазара през последните 12 месеца и допринесли съществено за ефикасността на автомобилния транспорт. Отчитат се няколко важни критерия, сред които технологични иновации, комфорт, безопасност, поведение на пътя, горивна ефективност, екологичност, както и общите разходи за притежание на камиона (TCO).

Всеки журналист може да разпредели максимум 12 точки, но не повече от 7 за един камион. Резултатите от гласуването се изпращат, обработват и сертифицират от Road Haulage Association (RHA), която е търговска асоциация в UK с над 6000 членове – малки и средноголеми транспортни компании, както и големи 3PL доставчици на логистични услуги. Общо фирмите, членове на RHA, оперират над 100 000 превозни средства за тежкотоварен транспорт.

 

С какво спечели новият Actros

Надграждайки силните технически страни на досегашния модел, Mercedes-Benz представи на пазара нов камион, който предлага значителни подобрения в няколко важни области, като частично автономно управление, разширени функции на системите за управление на двигателния тракт съобразно терена, цифров интерфейс човек-машина, както и няколко най-съвременни системи за безопасност. 

Накратко, журито оцени високо технологичните нововъведения в новия Actros. Едно от тях – въвеждането на системата MirrorCam, заменя традиционните странични огледала с външни камери и големи дисплеи вътре в кабината. Тази система ефективно подпомага водача при маневриране, завиване, изпреварване или смяна на лентите. Това ново решение подобрява не само видимостта около камиона, но подобрява и аеродинамиката му и оттам и разхода на гориво. И освен това е смела стъпка към бъдещето.

По време на подробни драйв тестове в Южна Испания членовете на журито Камион на годината оцениха качествата и на новата система Active Drive Assist, която активно поддържа камиона в лентата на движение и така при определени обстоятелства позволява частично автономно управление на автомобила при всякаква скорост, а също и допринася за безопасността.

Не на последно място журналистите от IToY се впечатлиха и от разширените и подобрени функции на системата PPC (Predictive Powertrain Control) и изцяло цифровото мултимедийно контролно табло, състоящо се на практика от два дисплея. Новата система PPC+ вече може да се използва и по междуградски пътища и с работата си води до спестяване на гориво и до намаляване натоварването на водача.

Джаненрико Грифини, президент на международното жури Камион на годината, обобщи вота на журито: „С въвеждането на новия Actros, Mercedes-Benz представи най-съвременен високотехнологичен тежкотоварен камион, който павира пътя към автономно управляваните превозни средства на бъдещето”.

Снежина Баджева

<< Обратно към новините