Плащаме още 24 млн. лв. на строителя на Дунав мост 2

18.12.2019

Плащаме още 24 млн. лв. на строителя на Дунав мост 2

Заради действия на правителството през 2014 г. Международният арбитражен съд в Париж осъди България да плати допълнително още 24 483 934 лв. на строителя на Дунав мост 2 FCC Construccion.

[✕]

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното заседание на Министерския съвет. По думите му до тук се стигна след като през 2013 г. FCC заявява претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро, тъй като според тях държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали, за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2.

„Въпреки че към онзи момент, съгласно българското законодателство за държавата изрично не е следвал подобен ангажимент, със свое писмо от 5 август 2014 г. тогавашното правителство, в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението, като в писмото вицепремиерът казва, че държавата няма необходимите финансови средства, но е уведомила министъра на финансите, като е уточнен размерът и начинът на плащане на задълженията в съответствие с постигнатите договорености и се препоръчва тяхното окончателно уреждане“, посочи министърът. Той уточни, че по този начин през 2014 г. държавата, в лицето на тогавашното правителство е признала, че дължи поисканите от FCC допълнителни пари и това е дало основание на Международния арбитражен съд в Париж да потвърди, че от тази дата между българската държава и FCC има валидно обвързващо споразумение.

Ако искате да четете списание ЛОГИСТИКА в електронен вариант, абонирайте се ТУК.

„Тези действия пораждат няколко съществени въпроса. Необходимо ли е било да бъде признавано това задължение, вместо да се опитат през арбитражния съд да оспорят това искане? Защо след като са признали този дълг не са го платили, а са оставили това да се плаща от следващите правителства, като с лихвите дългът вече е нараснал до 14,3 млн. евро“, добави Росен Желязков. Министърът каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на което размерът на лихвите е намален и българската държава ще плати 24 483 000 лв., което е с 3 423 000 лв. по-малко.

<< Обратно към новините