Volvo Group и Isuzu Motors ще си партнират

18.12.2019

Volvo Group и Isuzu Motors ще си партнират

Volvo Group и Isuzu Motors подписаха необвързващ Меморандум за разбирателство с намерението да сформират стратегически съюз в сегмента на автомобилите за работа. Двете компании искат да се възползват от възможностите, които ще им предоставят процесите на трансформация в бранша.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Като начало, идеята е да се установи глобално технологично партньорство и да се създаде по-обвързващ бизнес с тежкотоварните камиони между Isuzu Motors и UD Trucks в Япония и на международните пазари.

Това ще доведе до прехвърляне на бизнес операциите на UD Trucks на Volvo Group към Isuzu Motors, за да се ускори растежа чрез реализация на по-голям обем продажби и създаване на допълнителни бизнес възможности. Двете групи се допълват взаимно, както от географска гледна точка, така и като продуктова линия.

Стойността на цялостния бизнес на UD Trucks е 250 милиарда йени (приблизително 2,1 милиарда евро към края на ноември 2019 г.). Очаква се транзакцията да окаже положително влияние върху оперативните приходи на Volvo Group с около 191 млн. евро и да увеличи нетната кеш позиция на Volvo Group с приблизително 2,1 млрд. евро.

„Volvo Group и Isuzu Motors имат утвърдени отношения в сегмента на камионите за среден товар в Япония, основани на взаимно уважение, споделени ценности и манталитета ни на победители. Виждаме голям потенциал да разширим сътрудничеството си в областта на технологиите, продажбите и обслужването, както и в други области, в полза на нашите клиенти и бизнес партньори “, казва Мартин Лундстед, президент и изпълнителен директор на Volvo Group. „Нашите колеги от UD Trucks свършиха чудесна работа за подобряване на представянето си през последните години и съюзът отваря чудесна възможност да продължи успешното приключение.“

Планираният стратегически съюз между Volvo Group и Isuzu Motors ще включва:

- Формиране на технологично партньорство, което ще използва допълнителни области на експертниза на двете страни в рамките на известни и нови технологии, както и да създаде по-голяма база за подкрепа на необходимите предстоящи технологични инвестиции.

- Създаване на най-добрите дългосрочни условия за бизнес с тежкотоварните автомобили на UD Trucks и Isuzu Motors в Япония и на международните пазари.

- Изследване на възможностите за още по-широко и задълбочено сътрудничество в рамките на бизнеса с автомобили за работа в нови географски райони, създаване на нови продуктови линии в лекотоварния и средния сегмент.

Намерението е да се прехвърли собствеността върху цялостния бизнес на UD Trucks в световен мащаб, който през 2018 г. е с приходи в размер на около 2,3 милиарда евро. Този резултат е оказал минимално влияние върху оперативните приходи на Volvo Group през 2018 г. Цялото технологично сътрудничество между Volvo Group и Isuzu Motors ще се управлява чрез индивидуални договори.

Меморандумът за разбирателство не е обвързващ. Следващите стъпки ще бъдат оформяне на бизнес пакета, който ще бъде прехвърлен, надлежна проверка от страна на Isuzu Motors и преговори за обвързващи споразумения. Подписването на обвързващи споразумения се очаква до средата на 2020 г., а приключването на транзакцията може да се случи до края на 2020 г. Всички потенциални транзакции ще бъдат предмет на регулаторни и други одобрения.

<< Обратно към новините