Iveco S-WAY - много нови възможности

13.12.2019

Впечатления от драйв тест

Iveco S-WAY - много нови възможности

След премиерата в началото на юли на новия модел на IVECO S-WAY италианският производител даде възможност и за тест драйв в околностите на Торино на различни конфигурации S-WAY. Ето и впечатленията ни. Подобрението между стария и новия модел определено е значително.

[✕]

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, абонирайте се тук.

Новостите в новия S-WAY са в две основни направления. Първото е новата кабина с множество подобрения, всичките с цел подобряване удобството и комфорта на водача. Второто направление е абсолютно ново ниво на свързаност, позволяващо събирането и отчитането на множество данни с цел по-добро използване на камиона и по-малко престои в сервиза. Iveco са напълно наясно със слабостите на предишния си модел и с S-WAY са направили големи крачки към преодоляването им. Т.е. подобрението между стария и новия модел и сериозно и значително. Така че преди да бъдете скептични, първо се запознайте с новостите в S-WAY, който скоро ще бъде и в България.

Имахме възможност за драйв тест на различни конфигурации - композиция с класически дизелов влекач S-WAY, композиция с газов влекач с резервоари LNG, както и вариант от гамата за строителство X-WAY, но също с новата кабина. Т.е. новата гама S-WAY с новия външен и вътрешен дизайн се разпростира в цялата гама кабини - за спане - AS кабина висока или ниска, АТ кабина с нисък или среден покрив и дневна кабина AD с нисък покрив.

 

Кабината отвън

Външният вид няма да го коментирам, всеки го вижда и може да прецени, но определено новият S-WAY изглежда по-внушително. Това, което не е толкова видимо от пръв поглед, е предната броня, която е от няколко части за по-лесна смяна, фаровете, които са изцяло LED, и също, че външните багажни отделения са по-големи - с капацитет общо до 380 л, като от страната на водача външните багажни отделения може да са две за по-голямо удобство. Не е видимо и, че в предната решетка е вградена разгъваща се стъпенка, която е удобна за сядане или за почистване на предното стъкло.

 

Кабината отвътре

Първото, което се забелязва, при сядането зад волана, е, че двигателят се пали или изключва само с натискане на бутон, а под този бутон е слот за поставянето на ключа. Вдясно от тях са разположени бутоните за управление на предавките. Седалката има повече опции за нагласяване във височина и напред или назад, така че със сигурност може да се намери удобна позиция за всеки водач, независимо от ръста му.

Веднага се набива на очи дисплея вдясно от волана, който е красиво оформен. На този 7-инчов touch дисплей по време на каране се виждат резултатите от оценката за стила на каране на водача, навигационната система, от него управлява се съвременната инфотейнмънт система, приложението Apple Car Play и редица други функции.

Централната конзола е преработена, така че остава достатъчно място между нея и леглото. Усещането за простор се допълва и от факта, че средното шкафче над стъклото е изтеглено малко назад и е с малко по-малка дълбочина. Има достатъчно места за чаши и бутилки, а в модула на вратата се събира и бутилка от 1,5 л. Под леглото има хладилник и шкаф. Хладилникът може да е с капацитет до 100 л. Приятен детайл е, че може да се отвори или целият капак на хладилника, или само малко капаче, достатъчно за да се вземе една бутилка.

 

По отношение на частта за спане - дебелината на матрака на долното легло е 14 см, като има избор от 2 нива на комфорт - по-мек или по-твърд матрак, горното легло също се предлага в два варианта.

 

По пътя

Видео от драйв теста може да видите тук.

Стартирам с влекач S-WAY NP - Natural Power с втечнен природен газ. Двигателят е най-мощният наличен въобще на пазара на газови камиони - 460 к.с., работи на принципа на Ото и предлага въртящ момент 2000 Нм. Композицията е изцяло натоварена, движи се добре в околностите на Торино, преодолява леки наклони, без да ги усети. При новия модел S-WAY силовата линия на практика не е променяна и за тези, които са свикнали с някои други марки, смяната на предавките може да се стори не толкова плавна. По пътя водачът до мен ми обръща внимание колко много различни конфигурации на резервоарите за газ предлага италианския производител. Примерно при CNG газовите бутилки могат да са разположени от дясната или от лявата страна на шасито или зад кабината. При LNG вариантите резервоарите могат да са един или два, като с двата най-големи резервоара по 540 л всеки композицията може да измине до 1600 км без зареждане.

Към момента Iveco e лидер на пазара на газови камиони с над 50% пазарен дял. За 2019 г. продажбите на влекачи NP над 16 тона са 6500, а прогнозите са че през 2020 г. тези продажби ще надхвърлят 9000 броя.

На връщане карам влекач от серията за строителство X-WAY - пак с новата кабина, но тук вече двигателят е дизеловият Cursor 13 с мощност 510 к.с. и по-големия максимален въртящ момент от 2300 Нм, който тегли самосвално полуремарке. Но особеностите на кабината и възможностите за свързане са новите.

 

Свързаността е ключът

Много усилия и инвестиции са хвърлили специалистите на Iveco през последните две години за изграждането и реализирането на концепцията за свързаност на новия модел. Благодарение на това в новия S-WAY вече са достъпни и цяла гама от нови услуги и функционалност, които ни бяха показани подробно директно от контролния клиентски център.

Новият IVECO S-WAY използва нов усъвършенстван комуникационен модул, който е свързан към новата облачна инфраструктура Microsoft Azure. Това прави достъпни цял набор от услуги, които са насочени към проактивен подход за осигуряване на превантивна поддръжка и планиране на обслужването .

Комуникационният модул свърза автомобила директно с "контролната зала" на IVECO, предоставяйки данни в реално време. Специалистите на IVECO следят автомобила денонощно. Те могат да подават предупреждения, задействани от диагностичните кодове за неизправност, предлага се услугата за извършване на отдалечена диагностика и безжични актуализации на софтуера с цел да се сведат до минимум посещенията в сервиза. Следи се експлоатационното състояние на акумулатора, спирачните накладки, горивните филтри и други консумативи, така че клиентите да могат да планират обслужването по-ефективно.

Най-общо новите пакети решения и услуги се предлагат под общото наименование My Iveco Way Solution, като част от тях са безплатни, а други - платени.
 

Smart Connectivity Pack

Всеки нов камион Iveco S-Way се доставя с вграден Smart Connectivity Pack, който включва използването на няколко безплатни функции. Те са предназначени да помогнат на мениджърите на автопаркове да оптимизират своята ефективност и да намалят общата цена за притежание. Достъп до тях клиентите получават чрез портала и приложението MYIVECO, което им позволява да следят автомобила от компютър или от мобилно устройство, когато са в движение. Те могат да анализират разхода на гориво и стила на шофиране в реално време. Бордовата система за анализ на стила на шофиране (DSE) генерира ежеседмични доклади, които включват основните параметри на автомобила, нивото на използване на функциите за шофиране с предвиждане от страна на водача и предложения за подобряване на стила на шофиране. Данните в реално време, изпращани от автомобила, позволяват на мениджърите на автопаркове да планират спиранията за поддръжка и ремонт по най-рационалния начин, за да намалят принудителните спирания и да увеличат максимално живота на наблюдаваните компоненти въз основа на реалната експлоатация на автомобила.

My Iveco Easy Way е приложение за водача, което му позволява да следи оценките си за стила на каране, както и да управлява редица функции в кабината и автомобила чрез мобилното си устройство. Водачът може да използва приложението и за да активира услугата за денонощна помощ и да се свързва с услугата за отдалечена помощ.
 

Premium Offer

Пакетът Premium Offer предлага още нови персонализирани услуги, които вече са срещу заплащане. Нова е услугата за професионално консултиране за горивото, която предоставя подробен анализ на разхода на гориво и предложения от експерти на IVECO за подобряване на горивната ефективност. В партньорство с Verizon и Astrata се предлага и логистична и диспечерска услуга, която позволява на мениджъра на автомобилния парк да проследява автомобила чрез геозониране и да изтегля дистанционно данните от тахографа.

Чрез нов интерфейс всички тези услуги могат лесно да се интегрират към вече съществуваща система за управление на автопарка на клиента.

 

Още изненади от Iveco

Изненадите не са свързани толкова с новия S-WAY, а са повече стратегически. Те се базират на сключеното неотдавна стратегическо партньорство между Iveco и Nikola Motors за производството на електрически тежкотоварни камиони с горивни клетки и батерии в Европа.

 

Видео за новия камион Nikola Tre - тук.

Повече за стратегическото споразумение между Iveco и Nikola - тук

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Снежина БАДЖЕВА, Торино - София

<< Обратно към новините