Машини Liebherr работят на тунел Железница от АМ Струма

28.11.2019

Машини Liebherr работят на тунел Железница от АМ Струма

Започна строителството на тунел Железница от автомагистрала Струма, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

[✕]

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014–2020 г. Изпълнението му е обособено в три части – тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срок от 820 дни.

Един от изпълнителите на този сложен проект – Джи Пи Груп АД, се довери на машините с доказано качество на Liebherr за успешната реализация на обекта. За спецификата на работата разговаряхме с инж. Матей Матеев от Джи Пи Груп АД, обектов ръководител на тунел Железница при южния портал.

„На строителната площадка разполагаме с два комплекта машини Liebherr, състоящи се от по един тунелен багер Liebherr 924 Compact и челен товарач Liebherr 566 XPower – тунелно изпълнение. Машините са чисто нови. Впечатленията ми са, че те се справят с работата при специфичните условия на обекта“, сподели инж. Матеев за читателите на СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА.

„Изкопът и укрепването ще се правят по нов австрийски тунелен метод. Определени са няколко типа на укрепване според геоложките условия по дължината на тунела. Безопасността при тунелното строителство е цел номер едно на всеки изпълнител“, добави той.

Прочетете цялата статия в декемврийския брой на сп. СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА.

<< Обратно към новините