Батериите на Nikola гарантират 1200 км пробег

25.11.2019

Батериите на Nikola гарантират 1200 км пробег

Nikola Motor, иновативният стартъп от Финикс, Аризона, прави силна заявка да промени изцяло бранша на тежкотоварния транспорт.

[✕]

Всички експерти са добре запознати с футуристичните електрически влекачи Nikola, захранвани от водород, които вече направиха първите си доставки. Но компанията си е поставила още една наглед недостижима цел - да остави в историята класическите дизелови камиони. Изпълнителният директор и основател на компанията - Тревър Милтън, анонсира, че Nikola Motor е разработила ново поколение акумулаторни клетки с двойна енергийна плътност.

Те ще тежат едва 40% спрямо настоящите литиево-йонни батерии, използвани в Tesla и други електрически превозни средства. Цената на електричеството ще бъде наполовина по-малко за кВч.

Акумулаторните батерии, използващи новите клетки, са без стандартните за литиево-йонни батерии с 2170 клетки никел, кобалт и други метали. Въвеждането в серийно производство на новата технология ще позволи на акумулаторните електрически камиони на Nikola да изминат над 1200 км напълно натоварени, преди да се наложи да презаредят батерията. От компанията твърдят, че е възможен пробег до около 600 км, ако се добавят допълнителни 3 тона полезен товар. Милтън обещава, че тези батерии ще бъдат внедрени в камионите на Nikola до края на следващата година, а ще бъдат пуснати в масово производство през 2021 г.

От Nikola Motor предлагат да предоставят технологията на всички автомобилни производители, които искат да я използват в електрическите си пътнически автомобили. При тях се очаква увеличен пробег до към 1000 км с едно зареждане, което ще намали разходите, теглото на автомобилите, съответно и сериозно ще редуцира цената им. Новата клетъчната технология е екологична и лесна за рециклиране, а официалното й представяне ще бъде на събитието Nikola World през следващата есен.

Повече по темата четете в декемврийския брой на сп. КАМИОНИ

<< Обратно към новините