Новият Actros е Международен камион на 2020 г.

21.11.2019

Новият Actros е Международен камион на 2020 г.

Новият Mercedes-Benz Actros беше избран за Международен камион на 2020 година. Изборът беше направен от Международното жури ITOY (International Truck of the Year), което се състои от 24 журналисти и водещи редактори от 24 издания, специализирани за камиони от цяла Европа, сред които и списание КАМИОНИ.

[✕]Престижното отличие беше връчено на проф. Уве Бааке, ръководител на отдела Product Engineering в Mercedes-Benz Trucks, по време на международното изложение Solutrans. Solutrans се провежда в Лион, Франция на всеки две години и е най-голямото изложение за товарни автомобили, когато няма IAA Commercial vehicles в Хановер.Флагманът на Mercedes получи общо 121 точки и спечели в сериозна конкуренция с наскоро обявения нов модел Iveco S-WAY и "спестовникът" Volvo Trucks FH I-Save, пуснат на пазара също тази година.

Как се избира Камион на годината

Според правилата на международното жури Камион на годината в надпреварата за престижното отличие участват модели камиони, които са въведени на пазара през последните 12 месеца и които са допринесли съществено за ефикасността на автомобилния транспорт. Отчитат се няколко важни критерия, сред които технологични иновации, комфорт, безопасност, поведение на пътя, горивна ефективност, екологичност, както и Общите разходи за притежание на камиона (TCO).
Всеки журналист може да разпредели максимум 12 точки, но не повече от 7 за един камион. Резултатите от гласуването се изпращат, обработват и сертифицират от Road Haulage Association (RHA), която е търговска асоциация в UK с над 6000 члена - малки и средноголеми транспортни компании, както и големи 3PL доставчици на логистични услуги. Общо фирмите членове на RHA оперират над 100 000 превозни средства за тежкотоварен транспорт.

С какво спечели новия Actros

Надграждайки силните технически страни на досегашния модел, Mercedes-Benz представи на пазара нов камион, който предлага значителни подобрения в няколко важни области като: частично автономно управление, разширени функции на системите за управление на двигателния тракт съобразно терена, цифров интерфейс човек-машина, както и няколко най-съвременни системи за безопасност.Накратко, журито оцени високо технологичните нововъведения в новия Actros. Едно от тях - въвеждането на системата MirrorCam, която заменя традиционните странични огледала с външни камери и големи дисплеи вътре в кабината. Тази система ефективно подпомага водача при маневриране, завиване, изпреварване или смяна на лентите. Това ново решение подобрява не само видимостта около камиона, но подобрява и аеродинамиката на камиона и оттам и разхода на гориво. И освен това е смела стъпка към бъдещето.


По време на подробни драйв тестове в Южна Испания членовете на журито Камион на годината оцениха качествата и на новата система Active Drive Assist, която активно поддържа камиона в лентата на движение и така при определени обстоятелства позволява частично автономно управление на автомобила при всякаква скорост, а също и допринася за безопасността.Не на последно място журналистите от IToY се впечатлиха и от разширените и подобрени функции на системата PPC (Predictive Powertrain Control) и изцяло цифровото мултимедийно контролно табло, състоящо се на практика от два дисплея. Новата система PPC+ вече може да се използва и по междуградски пътища и с работата си води до спестяване на гориво и до намаляване натоварването на водача.
Джаненрико Грифини, президент на международното жури Камион на годината обобщи вота на журито: “С въвеждането на новия Actros Mercedes-Benz представи най-съвременен високотехнологичен тежкотоварен камион, който павира пътя към автономно управляваните превозни средства на бъдещето”.

Снежина БАДЖЕВА
член на Международното жури Камион на годината


Видео от драйв тест на новия Actros може да видите тук.
-
-
-

<< Обратно към новините