Solaris внедри иновативни асистент системи

11.11.2019

Solaris внедри иновативни асистент системи

Иновативните асистент системи помагат на водачите, като извършват определени действия преди тях или вместо тях. Това осигурява безценни секунди за правилна реакция.

Solaris вече предлага няколко подобни решения. Например CMS (Collision Mitigation System), която е интелигентна система за подпомагане на спирането, бе внедрена в автобусите от гамата на Urbino.

В обществения транспорт ползите от системите за подпомагане на водачите са не само за шофьорите и пътниците, но и за всички участници в движението и жители на населеното място. В градските автобуси асистент системите (ADAS) са все по-често срещана характеристика, която предлага и Solaris. Законодателството на ЕС прибави много от тези системи в списъка на задължителното оборудване за нови автобуси от 2022 година.

Системата CMS, инициираща автоматично спиране, бе внедрена в семейството на Urbino. Solaris я представи с Urbino 18 на Busworld 2019. Когато радарът, инсталиран на покрива на автобуса, засече риск от потенциален челен сблъсък, системата преминава в режим на спиране, намалявайки скоростта и минимализирайки възможните последствия от потенциален сблъсък.

Системата, която се използва в междуградските автобуси, вече е налична и за градските Solaris. Правилното калибриране и конфигурация е от голямо значение за градските автобуси, където, за разлика от междуградските, няма предпазни колани и повечето пътници се возят правостоящи, а не седнали. Следователно спирачното усилие е от решаващо значение за безопасността на пътниците и допълнително предизвикателство пред производителите.

Друго устройство, използващо системата MobilEye Shield +, позволява на водача да вижда в по-широк спектър благодарение на камерите, поставени извън превозното средство. Те засичат пешеходци и колоездачи, които не се виждат в огледалата, а това е особено важно по време на извършване на завой. В този случай системата предупреждава водача с акустични и визуални сигнали.

Устройството информира водача за всеки пешеходец и колоездач, намиращ се на разстояние от 80 см от автобуса. MobilEye Shield + реагира и в случаите, когато сменяте лентите без необходимата сигнализация или когато не поддържате беозпасна дистанция до предностоящото превозно средство. Системата предупреждава водача за риск от сблъсък. Устройството може да разпознава ограниченията на скоростта и да информира водача за тях на дисплея си.

Подобрената видимост е осигурена и от изцяло преработените огледала, по-скоро камери, които пресъздават изображенията върху екрани в автобуса. Функционалността на MirrorEye, използвано вместо обикновените огледала за обратно виждане, съответства на видимост от клас 2 и 4 (с опция за клас 5 на дясното "огледало"), което дава множество предимства. Няма нужда от настройки и корекция на огледалата при смяна на водача, защото екраните и камерите показват оптималния обхват, независимо от ръста на шофьора.

Намаляват се и габаритите на автобуса, което е от голямо значение в еднопосочните и тесни градски улици и значително намалява риска от удар или забиване на огледалото в елементи от пътната инфраструктура.

Камерите значително разширяват зрителното поле и подобряват аеродинамиката. Отопляемите камери не замръзват и не се замъгляват, почистват се и се мият по-лесно.

Екраните могат да показват и разстоянието до на различните части на автобуса, например до задната част, до конкретни врати или до осите. Хоризонталната линия, излъчена на дисплея, облекчава маневрите и паркирането като прави тези процедури по-безопасни.

<< Обратно към новините