Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

MAN Lion’s Coach е Автобус на годината 2020

17.10.2019

MAN Lion’s Coach е Автобус на годината 2020

MAN Lion’s Coach, флагманът на туристическите автобуси с лъв на предната решетка, е носителят на престижната международна награда Автобус на годината 2020. Това бе обявено по време на най-голямото международно изложение за автобуси Busworld Europe 2019, което се провежда в момента в Брюксел.

[✕]

За приза се състезаваха най-новите модели на някои от най-големите европейски автобусни производители. На старта застанаха IVECO Crossway CNG, MAN Lion’s Coach, Setra S 531 DT, VDL Next Futura и Volvo 9900.

Наградата бе присъдена на MAN Lion’s Coach от международното жури Автобус на годината, в което членува и списание КАМИОНИ. Международното жури е съставено от 22 професионални журналисти, специализирани в автобусите и пътническия транспорт, представители на 22 водещи специализирани издания от 22 държави. Всяка година журито организира Европейски автобусен тест за определяне на носителя на наградата Автобус на годината.

MAN Lion’s Coach е най-новият туристически автобус на MAN Truck and Bus. Немският гигант участва в теста с версията MAN Lion’s Coach C, която лежи на два моста и е с дължина 13 091 мм. Хайдекерът е с височина 3870 мм. Салонът бе оборудван с 48+1+1 седящи места, чийто брой се намалява с 4, ако клиентът реши, че иска да използва рампата за инвалиди, за която от дясната страна над предния мост има специална врата. Външните багажници са с обем 11 куб. м., а вътрешните – около 2,2 куб.

Шестцилиндровият дизелов двигател MAN D2676 LOH, Евро-6d е с работен обем 12,4 л, максимална мощност 470 к.с. и максимален въртящ момент 2400 Нм. Предавателната кутия е 12-степенната MAN TipMatic Coach от ZF. Освен че бе в изключително луксозно изпълнение – със специално изградени за теста две сепарета с масички, новият Lion’s Coach се представи в Румъния с най-сериозната иновация сред конкурентите си – системата MAN OptiView. При нея страничните огледала са заменени от камери, образа от които водачът вижда на два екрана с формата на огледала, разположени от вътрешната страна на А-колоните. Предимствата на системата са много – кристален образ при всякакви атмосферни условия и осветеност, видимост на страничната линия на пътя по цялата дължина на автобуса, намален външен габарит на автобуса, по-малка вероятност за повреди на огледалата при маневри.

Сред екстрите в автобуса са и множество системи за сигурност, сред които прихващане и алармиране на знаци за ограничение на скоростта, асистент за обекти в сляпата зона на видимост за водача. Особено полезна за града се оказа втората система, която следи с камери за движещи се обекти едновременно зоните и вляво, и вдясно от автобуса. Така например при десен завой под прав ъгъл в града системата алармира дори за движещ се отляво към пешеходната пътека човек.

На пътя Lion’s Coach C също се представя отлично и демонстрира достатъчно мощ и динамика и перфектна синхронизация между двигателя и предавателната кутия, неусетна смяна на предавките… При спусканията системата EfficientRoll сработва прецизно и поставя предавателната кутия в неутрален режим за повече икономия на гориво. Комфортът в салона също е на много високо ниво. Особено приятни са новият модел седалки на MAN, които позволяват множество регулировки, като всяко пасажерско място е оборудвано с USB-порт за зареждане на мобилни устройства. А цената на модела е повече от приемлива за такъв клас автобус.

<< Обратно към новините