Естонската полиция наказва с отбиване от курса

10.10.2019

Естонската полиция наказва с отбиване от курса

В повечето държави превишението на скоростта се наказва с глоби. Шофьорът си взима фиша, продължава да шофира и след това често пак нарушава закона. Естонската полиция реши да промени този модел. Сега виновните ще плащат не с пари, а с по-скъпоценното си време.

[✕]

Всички, които някога са пътували през Естония, знаят, че жителите на тази малка балтийска страна не обичат нарушителите на пътя. Основните пътни участъци са гъсто осеяни с камери, регистриращи тези шофьори, които надвишават разрешената скорост. Но това не дава желания резултат. Поради тази причина шофьорите, спряни за превишена скорост, вече ще бъдат дисциплинирани със задължително отбиване и престой встрани от пътя.

Как се е зародила идеята? Естонската полиция приема, че времето е много по-ценно за шофьорите, отколкото парите. Глобите са средство за наказание, но те не са превантивна мярка. Отнемането на скъпоценното време, което шофьорите, каращи бързо, са се опитали да намалят, ще бъде много по-добър урок от обикновения фиш.

[✕]


Пилотната програма стартира на 50-километровата отсечка между Талин и Рапла по път №. 15. Там превишаването на ограничението на скоростта с до 20 км в час ще бъде наказвано с 45-минутно отбиване от пътя. В случай на превишена скорост с повече от 20 км на час, престоят ще бъде един час.

Полицията обяви, че ще продължи експеримента на други пътища в страната, така че максимата - "бързай бавно" е напълно валидна в прибалтийската държава.

<< Обратно към новините