Пакет Мобилност I отива на трилог

24.09.2019

Пакет Мобилност I отива на трилог

На решителното заседание на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, членовете й гласуваха за договаряне на правилата на трите документа, включени в Мобилност I. Резултатът от вота означава, че по-нататъшните разговори по пакета ще се провеждат в така наречения "трилог" - срещата между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

[✕]

Депутатите гласуваха следните регламенти:

- правоприлагане и подробни правила за командироването на шофьори в сектора на автомобилния транспорт;

- минимални изисквания за максимално дневно и седмично време на шофиране, минимални почивки, дневни и седмични периоди на почивка, и Регламент (ЕС) 165/2014 по отношение на позиционирането с помощта на тахографи;

- достъп до шофьорската професия и до пазара;

Всички документи бяха гласувани с явно мнозинство. В резултат на това пакет Мобилност I е предаден за по-нататъшна разработка, което предизвика недоволството на представителите на Централна и Източна Европа, в това число и България.

"Не беше нещо неочаквано, предвид миналия вот, така че ние се подготвихме за този сценарий и от тук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат. Нашата основна амбиция остава в търсене и намиране на някакъв компромисен вариант", коментира решението евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е единственият ни постоянен член на Транспортната комисия.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков заяви, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и превозното средство в държавата отправна точка. "С другото трябва да намерим компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива", добави той.

Полският евродепутат Елизабета Лукачиевска подчерта, че пакетът съдържа разпоредби, които имат за цел да изтласкат източноевропейските превозвачи от транспортния пазар.

<< Обратно към новините