Франция тества нова система за измерване на камиони

18.09.2019

Франция тества нова система за измерване на камиони

Французите тестват динамична система за претегляне на камиони и микробуси в източната част на страната. Новото решение постепенно ще бъде приложено в цялата страна.

[✕]

Местният Център за изследвания и експертизи за рискове, околна среда, мобилност и развитие тества автоматичната система за измерване теглото на камиони и микробуси на магистрала A4 край Сент Аволд в Източна Франция. Целта е държавата да се справи с проблема с претоварването и нелоялната конкуренция на транспортния пазар. Претоварените камиони и автобуси увеличават риска от злополуки и ускоряват влошаването на пътната настилка.

Тестовете са предназначени да помогнат лицензирането на системата и прилагането й в цяла Франция през 2021 г. Тя ще работи по подобен начин като камерите за измерване на скорост, обяснява френският транспортен портал actu-transport.fr.

Подобна система ще работи и в Чехия. Тя ще записва теглото на преминаващото превозно средство. С помощта на камера тя ще чете регистрационните номера на превозното средство, които след това ще бъдат сравнени с GVW на камиона. Това ще й позволи да определи дали е извършено нарушение. Ако превозното средство е претоварено, местните власти ще започнат съответните производства. Превозвачът ще получи глоба по пощата.

За да се проследят претоварените превозни средства, между 2008 и 2011 г. във Франция бяха инсталирани 28 везни по вътрешните пътища. Тези системи обаче изискват присъствието на полиция или жандармерия, които да спрат претовареното превозно средство и да проверят теглото на контролен пункт, след което могат да издадат глоба.

<< Обратно към новините