НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Румънката Рована Плумб ще бъде еврокомисар по транспорта

11.09.2019

Румънката Рована Плумб ще бъде еврокомисар по транспорта

Новоизбраният Председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новия формат на Еврокомисията за следващия мандат. Тя препоръча Рована Плумб от Румъния да заеме позицията еврокомисар по транспорта.

[✕]

Рована Плумб е член на Европейския парламент и вицепрезидент на групата на Прогресивния алианс, съставена от социалистите и демократите. Тя ще наследи на поста Виолета Булц от Словения. В политическата си кариера Рована Плумб е заемала министерски постове в румънското правителство. Тя е отговаряла за ресори като трудов пазар, образование, транспорт, околна среда и европейски фондове. Притежава диплома за мениджмънт на образованието, а също така е и доктор по икономика.

Според Politico.eu, румънският евродепутат е лоялен поддръжник на Ливиу Драгня, бившият лидер на Румънската социалдемократическа партия (ПСД), който в момента е в затвора заради скандала с подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Плумб също е заподозряна от антикорупционната агенция, но избягва разследване, тъй като депутатите не й отнемат имунитета. Според Politico Рована Плумб не е в добри отношения с настоящия румънски представител в ЕК - Корина Крецу.

[✕]


Представителите на държавите-членки в Съвета на ЕС официално одобриха списъка с кандидати за еврокомисари. Това е важна стъпка в процедурата за избор на нова Европейска комисия. За да бъде тя официално одобрена, все още е необходимо съгласието на Европейския парламент. Преди да гласуват членовете на ЕП по въпроса, в съответните комисии ще бъдат изслушани кандидатите за комисари. Последната стъпка в процедурата за формиране на новата Еврокомисия ще бъде официалното й обявяване от Европейския съвет.

<< Обратно към новините