CNH Industrial инвестира $250 млн. в Nikola

03.09.2019

CNH Industrial инвестира $250 млн. в Nikola

CNH Industrial и NIKOLA обявиха стратегическо партньорство производството на електрически тежкотоварни камиони с горивни клетки и батерии в Северна Америка и Европа. CNH Industrial, част от която е марката Iveco, ще инвестира 250 млн. долара в D-сесията от предварителното набиране на капитал на американския стартъп.

[✕]

CNH Industrial NV обяви намерението си да сключи стратегическо и ексклузивно партньорство с Nikola Corporation, за да ускори индустриалната трансформация към неутрални емисии за тежкотоварните камиони от Клас 8 в Северна Америка и Европа чрез развитието на технологията за горивни клетки.

Тежкотоварните камиони на Nikola с нулеви емисии, задвижвани от собствени водородни горивни клетки и батерии, ще влязат първи в производство. Бизнес моделът на компанията е "всичко или нищо" - 100-процентов лизинг, включващ разходите за превозни средства, сервиз, поддръжка и гориво, дългосрочни общи разходи за сигурност на собствеността при под разходите за дизелов камион.

CNH Industrial ще вземе стратегически дял от 250 млн. долара в Nikola като водещ инвеститор в сесия D от предварителното набиране на капитал. От тях 100 милиона долара са кеш, а останалите 150 милиона долара ще бъдат под формата на услуги, например разработване на продукти, производствен инженеринг и друга техническа помощ, както и доставка на определени ключови компоненти за ускорение сроковете на производство на Nikola 2и Nikola 3. Nikola очаква да събере над 1 милиард долара в рамките на D сесията, предоставяйки приблизително 25% собственост на новите си инвеститори и бизнес партньори, включително CNH Industrial.

IVECO и FPT Industrial ще помогнат в инженерната и производствената експертиза за масовото производство на електрическите камиони на Nikola на горивни клетки и батерии. От това партньорство ще се възползват Nikola ONE, съвместим с NAFTA спален камион Клас 8; Nikola TWO, съвместим с NAFTA камион с дневна кабина Клас 8 и Nikola TRE, европейска съвместима кабина за тежкотоварни камиони.

Nikola ще участва с технологии за създаването на съвместно европейско предприятие с CNH Industrial, включващи водеща в класа експертиза за горивни клетки, електронни мостове, инвертори, независимо окачване, бордово съхранение на водородно гориво, онлайн актуализиране на софтуер, инфотеймънт системи, системи за контрол на превозното средство, комуникационни протоколи, силова електроника и достъп до водородна горивна мрежа.Технологията с горивни клетки е логичната следваща стъпка към двигатели, работещи с втечнен природен газ (LNG), тъй като е изградена върху съществуващи мрежи за зареждане, което позволява производство на водород на място. FPT Industrial е произвела около 50 000 двигатели на природен газ до момента. IVECO е абсолютният европейски лидер в превозните средства, задвижвани с природен газ, с около 28 000 камиони и автобуси, задвижвани от двигателите на FPT Industrial.

FPT Industrial и IVECO играят важна роля за развитието и разширяването на европейската мрежа за зареждане с природен газ, в допълнение към успешното въвеждане на новата технология за силови агрегати. Следвайки подобен път, Nikola работи активно с партньори за разработването на необходимата инфраструктура за зареждане с водород в Северна Америка и Европа.

Стратегическите етапи в краткосрочен план включват масовото производство на камиона от Клас 8 с горивни клетки Nikola TWO за северноамериканския пазар, както и интегрирането на технологията IVECO S-Way в електрическия Nikola TRE във вариант кабина за северноамериканския, и за европейския пазар. В дългосрочен план европейското съвместно предприятие ще обхване, както електрическите превозни средства с акумулаторни батерии (BEV), така и тези с горивни клетки (FCEV), които трябва да се появят на пазара в края на 2022 година.

<< Обратно към новините