Ротердам и Хага взеха 93 Mercedes-Benz Citaro NGT

28.08.2019

Ротердам и Хага взеха 93 Mercedes-Benz Citaro NGT

От края на август холандската компания за обществен транспорт EBS ще пусне в експлоатация 93 хибридни нископодови градски автобуси Mercedes-Benz Citaro NGT в метрополиса Ротердам - Хага. Автопаркът се състои от 83 хибридни самостоятелни Citaro NGT и десет хибридни съчленени автобуса Citaro G NGT. Тяхната обща характеристика е комбинацията от двигател на природен газ с хибриден модул.

[✕]

Газовият двигател на Mercedes-Benz M 936 G осигурява 222 кВт (302 к.с.) при разход от 7,7 л и постига максимален въртящ момент от 1200 Нм. Когато се използва заедно с биогаз или биометан, хибридът Citaro NGT е с почти неутрални емисии. Електрическият мотор на хибридния модул поддържа двигателя, работещ с газ, главно когато автобусът се движи на празен ход и е необходима стартова мощност, осигурявайки до 14 кВт и въртящ момент 220 Нм. Възможността да се осигури максимално ефрективно потребление на енергия пък намалява разхода на гориво, който е по-нисък, с до 8,5%, съответно и емисиите са по-ниски.

Използването на хибридния модул намалява и ниските честоти на шум двигателя при празен ход. Електрическата мощност на електродвигателя се възстановява при употреба на спирачките и се съхранява в суперкондензатори. В допълнение към газовия двигател, хибридния модул и автоматичната трансмисия ZF Ecolife, Mercedes-Benz Citaro NGT са оборудвани с електрохидравлично интелигентно еко кормилно управление - рекуперационен модул за възстановяване на електрическата мощност, и LED фарове.

Пътниците получават климатизирано пътническо отделение, удобни ниски седалки Inter Star Eco с високи облегалки и инфотеймънт с TFT екрани в 29-инчов формат, а могат да зареждат мобилните си устройства използвайки множество USB портове.

<< Обратно към новините