Без достъп до евтините бензиностанции в Тирол

23.08.2019

Без достъп до евтините бензиностанции в Тирол

От началото на август се провежда пилотен проект, който забранява достъпа до две бензиностанции с ниски цени на дизеловото гориво в австрийската провинция Тирол. Но това е само началото...

[✕]

В борбата срещу транзитния трафик, губернатора на австрийската провинция Тирол Гюнтер Платер иска да провери дали на шофьорите на камиони може да бъде забранено да напускат магистралата, за да зареждат автомобилите си на евтини бензиностанции. Платер обяви това в интервю за местен тиролски вестник в сряда на 21 август. Първоначален 6-месечен пилотен проект се изпълнява от 1 август, в който се забранява достъпът на тежкотоварни автомобили до две бензиностанции, които подържат ниски цени на горивата.

„В момента разглеждаме как по правен път можем да наложим общи забрани за излизане от магистралата към нискотарифните бензиностанции”, заяви Платер. Алтернативният трафик създава доста притеснения на тиролци, които негодуват от множеството камиони, зареждащи на евтините бензиностанции. Става дума за до 300 000 камиона годишно отклонявайки се в страничните на основната магистрала през прохода Бренер пътища, за да напълнят резервоарите си от бензиностанциите за евтин дизел. Засегнати ще бъдат 13 нискотарифни бензиностанции по магистралите Интал и Бренер (A12 и A13).

Този ход е друга мярка, предприета от правителството на Тирол за намаляване на транзитния трафик. От години, например, на границата е в сила блокова обработка за камиони в определени дни, което редовно води до километрични задръствания от товарни автомобили на германска територия. Освен това Австрия наложи регионални забрани за шофиране по алтернативни маршрути от юни, които трябва да се спазват и от туристите. Тази ограничителна марка важи до 15 септември.

Причината за ограниченията е фактът, че през Бренер като гранично-пропусквателен пункт към Италия годишно преминават около 2,4 млн. камиона. Това е повече от всички други алпийски гранични пунктове в Швейцария и Франция взети заедно. Ето защо населението на Тирол не желае тази ситуация да продължава и си иска отново тишината и спокойствието на Алпите, които през последните няколко десетилетия постепенно бяха забравени.

<< Обратно към новините