Mercedes-Benz eActros работи в Logistik Schmitt

12.08.2019

Mercedes-Benz eActros работи в Logistik Schmitt

Напълно електрическият тежкотоварен камион потегли по пътищата край Ращат.

[✕]

Очакваният с огромен интерес електрически акумулаторен Mercedes-Benz eActros "започна работа" в логистичната компания Logistik Schmitt, разположена в близост до Ращат, Южна Германия. Практическите тестове на напълно електрическия тежкотоварен автомобил ще се извтршват няколко години и ще преминат в три етапа. Като част от тях Mercedes-Benz eActros участва и в проекта за контактна мрежа - eWayBW, известен като "електрическият път на Баден Вюртенберг". Ключовете на eActros бяха предадени на Logistik Schmitt през месец март по време на годишната среща с журналисти на Daimler Trucks в Гагенау.

В първата фаза Logistik Schmitt замести традиционен дизелов камион с електрическия eActros и транспортира с него корпуси на скоростни кутии. Новият eActros бе тестван по 7-километрова отсечка между склада на Logistik Schmitt в Йотигхайм и завода на Mercedes-Benz в Ращат. Камионът с максимален обхват от 200 км. с едно зареждане, успя да покрие в работен режим дистанция от средно 168 километра. eActros бе оборудван със сменяема надстройка за транспорт на товари до 12 тона всекидневно по 12 часа. Батериите в електрическия eActros се зареждат по време на товарене и разтоварване, така че обхватът от 200 км. да бъде достигнат. Първоначално електрическият камион се зарежда от мобилна зарядна станция.

По време на втората фаза на тестовете 25-тонният eActros ще бъде заменен от електрически задвижвана композиция влекач-полуремарке. С нея Logistik Schmitt ще доставя компоненти за мостове от склада в Йотигхайм до завода на Mercedes-Benz в Гагенау. Трасето е с дължина 14 км и минава основно по B462. Маршрутът в голямата си част е същият, който се покрива от проекта за контактна мрежа eWayBW. Спецификацията на композицията от eActros и полуремарке ще е аналогична на тази на други камиони, зареждани от контактната мрежа, а тестовете ще се провеждат в продължение на една година. Това ще осигури необходимите данни за сравнение на двете концепции и ще се установи по какъв начин различните превозни средства са подходящи за конкретни операции.

Третата фаза на тестовете ще се проведе паралелно с втората. Там композицията от влекач eActros и полуремарке ще изминава за няколко седмици същия маршрут като другите марки камиони, зареждани от контактната мрежа, за да може да бъде направено директно сравнение на качествата им. eActros, както и конкурентите му, ще транспортират по eWayBW хартия на рулони на разстояние 18 км. Същевременно по всички маршрути ще се движи и конвенционален дизелов Actros Евро-6, оборудван със специална измервателна апаратура. По този начин ще бъде направено и сравнително измерване между разхода на енергия на електрическите камиони – захранвани от батерии или от контактната мрежа, с консумацията на дизеловия камион.

EActros е базиран на стандартния Mercedes-Benz Actros. Архитектурата на превозното средство е проектирана около концепцията за електрическо задвижване, с необходимите специфични компоненти. Двата електродвигателя в близост до главините на колелата на задния мост осигуряват задвижването. Всеки от тях е с мощност от 126 кВт и максимален въртящ момент 485 Нм. Използваното предавателно отношение дава до 11 000 Нм на всяко колело, следователно мощността на задвижване е равна на конвенционален камион. Литиево-йонните батерии с капацитет 240 кВтч подсигуряват eActros с необходимата енергия. В зависимост от наличния извод, батериите могат да бъдат заредени напълно в рамките на само два часа, при 150 кВт.

<< Обратно към новините