Тест: Otokar Navigo T

08.08.2019

Тест: Otokar Navigo T

През първата седмица на август, в разгара на летните горещини, списание КАМИОНИ имаше възможност да тества на българска земя компактния автобус Otokar Navigo T.

Автокам България ООД, вносител на Otokar у нас, осигури за теста туристическо изпълнение на Navigo с 31+1+1 седящи места, доставено за български клиент на турската марка.Популярният мидибус от гамата на турския производител се среща често по българските пътища. Тестваният от КАМОНИ Navigo T е от най-новото поколение на модела. А още първите впечатления от теста се, че в последното поколение на Navigo производителят от Адапазаръ е направил огромен скок в качеството на вложените материали, изработката и сглобката. И макар тестваният от КАМИОНИ Navigo T да не бе с най-високото възможно ниво на оборудване, предлагано при модела, той предлага сигурно, приятно и комфортно пътуване, както на водача, така и на пътниците.Тестовият мидибус е с дължина 7801 мм, при ширина 2295 мм и височина 3345 мм. Лежи на две оси, като задната е двигателна, а колелата са 17,5-инчови. Колесната база е 3866 мм, предната следа 1963 мм, а задната – 1696 мм. Надвесът отпред е 1640 мм, а отзад – 2295 мм. Радиусът на завой между стени е 6,9 м.
Натоварването на предния мост е до 4000 кг, а на задния – до 6500 кг. Допустимата максимална маса на автобуса е 10 500 кг, при собствено тегло до 7092 кг.
Вътрешната височина в салона е 1940 мм.Двигателят е предно разположен под пода на автобуса. Той е дизелов, четирицилиндров, редови - Cummins ISB4.5E6C180B, Евро 6, с работен обем 4500 куб. см. Максималната му мощност е 180 к.с. при 2300 об./мин, а максималният въртящ момент от 682 Нм е на разположение при 1300 об./мин. В случай имаме механична шестстепенна предавателна кутия Eaton с ретардер. Максималната скорост на автобуса е ограничена на 100 км/ч. Окачването отпред и отзад е механично. Спирачната система е пневматична, снабдена с дискови колесни спирачни механизми и ABS. Кормилното управление е хидравлично със сервоусилвател.Вратите на салона са две, единични – разположени отпред и в задната част. Обемът на външните багажници, които са разположени от двете страни и отзад е 3,5 куб. м. резервоарът за гориво е с вместимост 190 л, а този за AdBlue – 21 л.

Стандартното оборудване на модела включва климатик за пътниците и водача Konwekta – 12 кВт, регулируем волан, подгреваеми странични огледала, тонирани странични стъкла с двоен стъклопакет, подгрев на челното стъкло, регулируема седалка на водача с въздушно окачване, пасажерски седалки с кожени подглавници, хладилник – 32 л, радио със CD-MP3 плейър и USB-връзка, LCD монитор с DVD плейър, пожароизвестителна и пожарогасителна инсталация, допълнителен отоплител за салона.Освен на помощта на ABS, водачът може да разчита и на асистент, сигнализиращ за неволно напускане на лентата за движение, и на авариен спирачен асистент.
Стартираме теста на Otokar Navigo T от базата на Автокам България ООД в столичния кв. Малашевци. Веднага се усеща маневреността на автобуса, идваща от компактните му размери. По-късно установяваме, че Navigo T с лекота прави обратен завой без допълнителни маневри на двупосочен път върху ширината на две стандартни ленти за движение.

Тестовият ни маршрут е до Околовръстен път, от там – по Северна скоростна тангента, западна дъга на околовръстния път, магистрала Люлин, стария път до Горна Диканя и обратно – общо около 160 км. Теренът е разнообразен и позволява да установим, че превозното средство има динамика. Лимитът от 100 км/ч се достига бързо и поддържа без проблеми дори при изкачванията към Люлин планина. Предавателната кутия е напасвана добре с двигателя, а силовият агрегат, независимо от скоростта и избраната предавка работи основно в диапазона 1200-1500 об./мин. Изпреварването на камиони от пета и дори от шеста предавка става с лекота.

Стана вече дума за подобреното качество на материалите и изработката при целия автобус. Външния дизайн – линии, предни и задни светлини, предна и задна маска, напомня за родството с флагмана на туристическата гама на Otokar – Ulyso T. В салона 31 комфортни седалки са разположени в конфигурация 2+2, а последният ред е от 5 седалки, както при голям автобус.При движение липсват каквито и да било паразитни шумове и вибрации. Особено приятно впечатление прави качеството на шумоизолацията. Въпреки, че двигателят е отпред водачът не чува нищо повече от работата на двигателя, от това, което се чува обичайно в автобус със задно разположен двигател. Лосът за смяна на предавките е станал много по-къс и е разположен много по-близо и удобно за водача. В резултат на това избирането им е прецизно и отчетливо, а бързата им смяна е лесна.

Ергономично е цялото място на водача. Педалите са разположение удобно, седалката е комфортна, а видимостта навън е отлична. Всички бутони и уреди за управление са лесно достъпни. Кормилното управление е леко и много прецизно, а неравностите от пътя не се връщат към волана. В завои автобусът влиза и стои стабилно дори и при висока скорост въпреки малката си дължина и сериозната габаритна височина.

Разбира се моделът може да се поръча и с много по-високо ниво на оборудване, включващо голям дисплей на централната конзола с навигационна система и камера за обратно виждане, бордови компютър, автоматична предавателна кутия. Но дори и в това изпълнение новият Navigo T доказва, че е един много добър продукт, който съчетава предимствата на пълноценен туристически автобус с тези на с компактно и лесно за управление и маневриране превозно средство. Не е за пренебрегване и горивната икономия, която води след себе си ниското собствено тегло в сравнение с това на класическите 12-метрови туристически автобуси, както и далеч по-ниската цена на превозното средство. Така, че ако транспортната задача не изисква повече от 31 седящи места – Navigo T е един от добрите варианти.

Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините