Желязков иска оценка на въздействието на Мобилност I

25.07.2019

Желязков иска оценка на въздействието на Мобилност I

Оценката на въздействие е предпоставка Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент да приеме съгласувано и справедливо решение по трите досиета от пакета Мобилност I, тъй като преди това тази възможност беше пропусната.

[✕]

С тези думи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се обърна към председателя на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели. Според него, сега е моментът да се използва спокойствието след европейските избори, за да се изгради стабилна основа за бъдещия процес на преговори и тристранни срещи по пакета.

Министърът посочи някои от проблематичните текстове за единомислещите държави-членки. Първият критичен момент е изискването за редовно връщане на превозното средство, което означава, че водачът ще бъде задължен, против волята си, да прекарва допълнителни седмици в движение. Това ще увеличи празните курсове и по този начин ще се завишат нивата на вредните емисии, което противоречи на всички европейски политики в областта на опазване на околната среда и климата, отбеляза Росен Желязков. Връщането на превозното средство не подобрява социалните права на водача, категоричен бе той.

Според министъра втората неприемлива рестриктивна мярка, за която Европа не е подготвена, е забраната за прекарване на седмичната почивка в кабината на превозното средство. „В ЕС не достигат около 400 000 безопасни и сигурни места за паркиране – това е заключението от проучване, публикувано от Европейската комисия“, заяви транспортният министър.

Като трети съществен дефект в предлаганите политики Росен Желязков посочи липсата на оценка на въздействието при въвеждането на нов модел за международния транспорт. „Това е дискриминация срещу транспортния модел на държавите-членки, чиито икономики не предполагат приоритетно извършване на двустранни операции“, изтъкна министърът.

Той призова членовете на новоизбрания Европейски парламент и на Комисията по транспорт и туризъм да преразгледат досегашната позиция по пакет Мобилност I, и да приемат реалистичен подход, който да улесни междуинституционалните преговори. По време на срещата председателят на комисията Карима Дели препотвърди своето намерение да предложи в края на септември 2019 дата за гласуване за даване на мандат за провеждането на тристранни разговори.

Министър Росен Желязков запозна и българските представители в Европейския парламент с резултатите от проведените разговори. Срещата е част от координираните действия за предстоящия парламентарен сезон на ЕП, и за поддържане на единна позиция на България по досиетата в транспортната комисия.

<< Обратно към новините