Solaris продаде 130 електрически автобуса на Варшава

25.07.2019

Solaris продаде 130 електрически автобуса на Варшава

Градският транспортен оператор на Варшава Miejskie Zakłady Autobusowe (MZA) придоби 130 електрически съчленени автобуси за почти 400 милиона PLN (94 млн. евро).

[✕]

Най-големият търг в Европа досега за автобуси с нулеви емисии бе спечелен от Solaris. Съчлененият Urbino 18 electric ще бъде доставен в столицата на Полша през 2020 г. Електрическите автобуси на Solaris работят в 60 града от 17 държави и вече са преминали над 14 милиона километра от 2011 г. насам. Съгласно подписания договор дружеството ще изпълни поръчката през 2020 г.

130-те съчленени електрически Urbinos, закупени от MZA, ще бъдат оборудвани с батерии Solaris High Power с капацитет от 150 кВч, за който производителят предоставя седемгодишна гаранция според изискването на възлагащия орган. Батериите ще се зареждат в депо със зарядни станции от типа plug-in и с помощта на пантографи. В автобуса ще има две гнезда за зареждане - над арката на дясното колело и зад последната врата, докато пантографът ще бъде монтиран на покрива. Станциите за бързо зареждане, всяка с над 400 кВ мощност, ще бъдат разположени в различни точки на Варшава. Инсталирането на инфраструктурата е обект на отделен търг.

Задвижващият блок на електрическите съчленени автобуси за Варшава е едномостов, с два електрически двигателя, всеки с мощност 110 кВ. Въпреки че електрическите автобуси са по-евтини за експлоатация от дизеловите превозни средства, MZA ще получи и преобразувател на напрежение за тяговия мотор, произведен в SiC technology, който ще спомогне за допълнително намаляване потреблението на енергия.

Интериорът и обзавеждането на автобуса са добре познати на пътниците и отговарят на задължителните изисквания по стандарт за обществен транспорт на ZTM. Кабината на водача ще бъде напълно изолирана. Автобусите ще бъдат с климатици и ще разполагат с информационна система за пътниците. Три двойни USB порта ще бъдат достъпни, което ще позволи презареждането на мобилните устройства по време на пътуването.

<< Обратно към новините