Финландия да посредничи за Мобилност I

25.07.2019

Финландия да посредничи за Мобилност I

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков призова Финландия, като председател на Съвета на ЕС, да бъде справедлив посредник при разговорите по пакет Мобилност I.

Това стана по време на разговори между министър Желязков и министърът на транспорта и комуникациите на Финландия Сана Марин. Срещата е част от посещението на българския министър в Европейския парламент, където се обсъждат предстоящите стъпки по Пакета.

Желязков беше категоричен, че преди даването на мандат от ЕП, дискусиите на текстовете по пакета на ниво работна група ще бъдат вредни за процеса на преговори. „Темата е силно политическа и считаме, че е трудно да се направи разлика между техническата работа и политическата дискусия“, каза Росен Желязков. Той припомни, че Общият подход, приет от Съвета на ЕС през декември 2018 г., е създал много противоречия, задълбочил е съществуващите разделения между държавите в ЕС и не е получил подкрепа от близо една трета от държавите-членки.

„Въпреки че България не приема Общия подход, ние заедно с единомислещите държави винаги сме изразявали готовност за конструктивна работа по изчистването на спорните текстове в пакета Мобилност I“, допълни външният министър.

<< Обратно към новините