НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Пътният участък Сливница – Драгоман ще е готов до края на 2021 г.

21.07.2019

Пътният участък Сливница – Драгоман ще е готов до края на 2021 г.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и  вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович провериха строителните дейности по изграждащата се магистрала в Сърбия, по направлението от Ниш до границата с България.

[✕]

Българският участък Сливница – Драгоман – сръбска граница ще бъде успешно приключен до края на 2021 г. Това заяви министър Желязков днес по време на визитата си в Сърбия.

„Много скоро ще се похвалим с напълно изграден Коридор 10, от Черно море до Великобритания, без светофари и без затруднения. Ще остане само въпросът с преминаването на границите, но се надявам, че в най-скоро време със стремежа на Република Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и нашия стремеж да влезем в Шенгенското пространство ще намалят административните пречки, ще се подобри свързаността, което ще доведе до по-доброто развитие и благоденствие на нашите народи”, отбеляза министър Росен Желязков. По думите му между двете държави няма нерешени въпроси, както по отношение на транспортните операции, така и при реализирането на инфраструктурните проекти.

[✕]

„Информирахме нашите сръбски колеги за процеса на изграждане на жп трасето от София до сръбската граница като трасето е разделено на два участъка – от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата. Първият участък ще бъде завършен в този програмен период. От Драгоман до сръбска граница ще бъде планиран за следващия програмен период от 2021 година със средства по оперативна програма, Механизъм за свързана Европа и Кохезионния фонд за регионално развитие. По наши разчети от София до сръбска граница, със сложното инфраструктурно съоръжение, което е от Драгоман до границата трябва да сме готови до 2025 година. Надяваме се, че ще се движим паралелно с колегите от Сърбия, за да може влаковете от София към Европа да пътуват с необходимата проектна скорост, която в нашия участък ще бъде 160 км/ч.”, каза още министър Росен Желязков.

Вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че с реализирането на тези проекти ще бъдат намалени задръстванията на границата. „Радваме се, че и България строи магистрала и че пътуването за туристите ще стане много по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки като се надявам отсечката частта в Сърбия да е готова до 2024 година”, каза още Зорана Михайлович.

„Свързаността във всяка една област, за която двамата министри говориха е нещо, което е част от софийската декларация, от усилията, които България прави за свързаността в региона и за по нататъшния път на страните от Западните Балкани към ЕС. Днешният разговор беше изцяло в дневния ред на отношенията между България и Сърбия и отношението между ЕС и Сърбия.

<< Обратно към новините