Вижте колко взимат шофьорите на камиони във Франция

19.07.2019

Вижте колко взимат шофьорите на камиони във Франция

Разходите за заплати на персонала са основният елемент на всички разходи, направени от превозвачите във Франция. Националната транспортна асоциация в страната провери колко получават шофьорите на товарни автомобили.

[✕]

Националната транспортна асоциация в страната (Comité National Routier - CNR) реши да провери приходите на шофьорите в транспорта. CNR отговаря за наблюдението на пазара, статистическите данни и разходите за автомобилен транспорт, но също и проучва нивата на заплатите на шофьорите, наети във Франция. Според доклада, изготвен въз основа на проучвания, заплатите на водачите, включително всички надбавки представляват 35% от всички разходи, направени от превозвачите през 2018 година.

Водач на камион извършващ превози на далечни разстояния на пълен работен ден е получавал средно 2443 евро брутна месечна заплата през миналата година, което е с 2,9% повече от 2017 г. Наблюдава се разлика в заплащането при шофьорите, които работят в дистрибуцията и локалните доставки и тези, които извършват транспорт на далечни разстояния.

[✕]


Изненадващ факт е, че не винаги шофьорите изминали най-дълго разстояние получават най-много. Според проучването, шофьор изминал 122 000 км годишно, получава средно 2357 евро на месец, докато негов колега навъртял 112 400 км годишно, печели средно по 2502 евро на месец.

Шофьорите, заети в дистрибуцията получават средно по 2339 евро брутна месечна заплата. Тя е с 4,9% повече от получаваното година по-рано.

Заплатите варират в зависимост от размера на компанията. Изненадващо, малките предприятия с до 19 служители плащат на шофьорите по-добре (за водачите на дълги разстояния) - средно по 2544 евро бруто на месец, докато компаниите с повече от 50 служители - средно по 2435 евро бруто на месец.

При регионалния транспорт най-щедри са компаниите с между 20 и 50 работници. Те плащат на водачите средно по 2370 евро бруто месечно. От друга страна, превозвач с 50 или повече служители плаща на шофьорите на камиони средно по 2293 евро на месец.

<< Обратно към новините