Скоро ще е готов вариант на тарифите на тол системата

16.07.2019

Скоро ще е готов вариант на тарифите на тол системата

Експертна работна група с участието на представители на транспортния бранш и пътната агенция ще продължи работата по тарифирането и обхвата на пътищата от тол системата и до десетина дни ще има предложения.

[✕]

Това е едно от решенията на втория консултативен съвет в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по темата състояло се на 16 юли. Целта е до 16 август, когато ще започне тестването на тол системата, да има консенсус по двете теми, като с тарифите, предложени от експертите, ще се работи поне един месец. До края на годината се очаква да има окончателно решение за тарифата, която ще се определи с решение на Министерския съвет, и за обхвата на пътищата от тол системата.

Към момента се обсъжда вариант, който се очаква да започва от 12-14 стотинки за километър за товарните автомобили с тегло над 12 тона с повече от три оси и покриващи еконормата Евро-6.

[✕]


Друго предложение от днешния съвет е по всички пътища в обхвата на тол системата да има камери, които да контролират с колко оси са камионите, а специални датчици в пътното платно да отчитат дали няма претоварване на превозните средства, като се предлага нарушителите да бъдат глобявани. Предлага се още да има отстъпки за активните превозвачи, като за 5000 километра на месец за камионите над 12 тона Евро-6 да има отстъпка от тол таксата от 10%, за на 7500 километра – 20%, а за повече от 10 000 километра – 30%. Целта е превозвачите, които повече работят на българска територия, да получават отстъпки.

Друго предложение от съвета е създаването на обществен борд с представители на бранша, МРРБ, Агенция "Митници", КАТ, Автомобилна администрация, който да контролира изразходването на средствата от тол системата. Този орган ще има консултативни функции.

От Националното тол управление увериха, че всички устройства от тол системата ще бъдат монтирани до 16 август. На следващо заседание на консултативния съвет ще бъде обсъдена темата за освобождаване на автобусните превози от тол такса.

<< Обратно към новините