Лекотоварното трио на Opel посреща всякакви предизвикателства

12.07.2019

Лекотоварното трио на Opel посреща всякакви предизвикателства

Убедителни тестове на новите Movano, Vivaro и Combo по шосе и на офроуд полигон показват, че германският производител се движи уверено по пътя на успеха.

[✕]

120 години след първата лекотоварна версия на Opel фирмата може да се похвали с най-новото порт­фолио на пазара в този сегмент, след като в рамките само на година пусна обновени версии на Combo, Vivaro и Movano. На 26 юни в тест-цен­търа на ADAC край Баушхайм, южния квартал на Рюселсхайм недалеч от франкфуртското летище, Opel даде възможност на журналисти от журито Ван на годината да се уверят в качествата на трите модела.

На практика тестът започна още от самото летище, откъдето придвижването ми до полигона стана зад волана на елегантната Zafira Life M/L „VIP Business Shuttle“, базирана на платформата на Vivaro. Двулитровият дизелов двигател с мощ­ност 177 к.с., 8-степенната автоматична ско­ростна кутия и всевъзможните екстри направиха пътуването истинско удоволствие.

Пристигнал рано в тест-центъра, имах и друга чест – пръв да „окалям“ по офроуд трасето дизеловите 4х4 модели, които ни очакваха там – Vivaro Crew Van M и Zafira Life M с двулитрови двигате­ли с мощност 150 к.с. и Combo Cargo 1.5 Diesel с мощност 130 к.с. Конверсията в 4х4 е със система на Dangel, като при Combo Cargo просветът е увеличен с 80 мм. Представянето им бе впечат­ляващо – което можеше да се очаква, след като Opel, както много други производители, залага на все по-голямото търсене на автомобили със задвижване на четирите колела.Петото поколение на Combo, спечелило награ­дата Ван на годината 2019 заедно с другите две марки на PSA, можеше да се тества както в път­ническия вариант Opel Combo Life, така и в товар­ния Opel Combo Cargo. При двигател 1.5 Diesel Cargo наличните модели бяха с 6-степенна ръчна и 8-степенна автоматична скоростна кутия.

От Vivaro с двулитров дизелов двигател на разположение за тест бяха три модела – Crew Van M с мощности 122 и 150 к.с., както и това­рен Van L със 177 к.с. и с 8-степенна автоматична скоростна кутия, който, разбира се, се предста­ви отлично по пътищата със своята мощност, ма­невреност и лекота за управление. Освен с еле­гантност и комфорт, третото поколение на Vivaro се отличава и с множество вградени помощ­ни системи: за следене на платното, за разпознаване на знаци, ограничаващи скоростта, про­тив заспиване на водача, адаптивен круиз кон­трол, предупреждение за сблъсък плюс автома­тично аварийно спиране и други. Не на послед­но място при запазени големи товароносимост и обем е фактът, че ванът е висок само 190 см, което му позволява да влиза безпроблемно в за­крити паркинги.Следобед имахме възможността и за съвсем първи тест на новия Movano с 2.3-литров дизе­лов двигател с мощност 180 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия 6. За новостите в Movano навярно вече сте прочели в брой 5 (юни) на сп. КАМИОНИ. При тест на шосе ванът показа завид­на мощност и стабилно поведение на пътя.
Офанзивата на Opel при лекотоварните по­казва сериозни резултати – за първото тримесе­чие на тази година са продадени близо 33 000 ав­томобила, което е увеличение с 35% спрямо съ­щия период на 2018-а. Новата фирмена страте­гия е, че вместо отделно лекотоварните вече ще се предлагат от всеки дилър на Opel.

<< Обратно към новините