17 употребявани тролейбуса за Русе

11.07.2019

17 употребявани тролейбуса за Русе

17 употребявани тролейбуса пристигнаха на пристанище "Изток" в Русе. Те ще бъдат включени в автопарка на общинското дружество "Общински транспорт Русе".

[✕]

Според изпълнителния директор на дружеството Александър Георгиев, превозните средства са в отлично техническо състояние. Пет от тях идват от Швейцария, а останалите 12 – нископодови и с механични рампи за инвалидни и детски колички, са от Чехия. Общият размер на инвестицията - за закупуване, доставка и пускане в експлоатация, е близо 600 000 лева. Георгиев даде пример, че цената само на един чисто нов тролейбус е около 800 000 лева. Тролейбусите са били транспортирани първо с извънгабаритни платформи до германския град Пасау, а оттам са били натоварени на ферибот и транспортирани по река Дунав до Русе.

След приемането на тролейбусите в депото, те ще преминат основен технически преглед и обслужване, ще бъдат оборудвани със системи за таксуване и следене, като в рамките на десетина дни първите от тях вече ще изпълняват редовни курсове по транспортната схема на град Русе.

[✕]


В партньорство с дружеството "Общински транспорт Русе" ЕАД, община Руса ще кандидатства с проектно предложение за закупуване на чисто нови електробуси и тролейбуси за обществения транспорт. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за община Русе е 39 млн. лева, с които да се закупят между 30 и 40 нови електрически автобуса и тролейбуса.

Досега това не е било сторено, защото до септември 2017 г. дружеството е било с преобладаващо частно участие. По тази причина е нямало право да кандидатства за европейско финансиране за подмяна на превозните средства. От края на 2017 г. общината придоби изцяло (100%) контрола върху активите на транспортната компания.

<< Обратно към новините