Телетол се жали в Еврокомисията и Прокуратурата от АПИ и МРРБ

10.07.2019

Телетол се жали в Еврокомисията и Прокуратурата от АПИ и МРРБ

Телетол АД сезира Европейската Комисия и Прокуратурата с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и МРРБ.

[✕]

Действието на Телетол АД идва като отговор на това, че през юни дейността на втория доставчик на винетни и тол услуги в България бе временно спряна от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), заради оперативна несъвместимост с изгражданата тол система. Месец преди това Телетол АД сключи договор с пътната агенция за национален доставчик на услуги.

Телетол стартира процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки.

[✕]


В същото време вторият национален доставчик на електронни винетки поиска от прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното Тол управление - Олег Асенов - за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки.

На прокуратурата е предаден и детайлен доклад, съдържащ информация, факти, документи в подкрепа на твърденията за извършване на действия от гореспоменатите лица.

Сигналът до Прокуратурата е за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол-системата.

Според Телетол договорът на единствения засега национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ - Интелигентни Трафик Системи ЕАД бил нищожен, тъй като бил сключен един ден преди да бъдат приети и публикувани Правилата и Общите условия за регистриране на други желаещи доставчици.
От Телетол твърдят, че тяхната система за продажба на винетки не е било допусната до тестове за съвместимост, нито им е бил предоставен “ключ”, за да бъде осъществено включване към опериращата в момента система.

Телетол също не била получила Решението на УС на АПИ за прекратяване на договора, под претекст, че АПИ не предоставя Решенията нито един акт от АПИ, който да представлява по същество решение за прекратяване на договора за национален доставчик на услуги.

В допълнение компанията призовава МРРБ да уважат искането на транспортния сектор и да предоставят карта на изградените пътни рамки/портали, която не само не би следвало да е тайна, но и следва да бъде публично достъпна като задължение за изпълнителя на обществената поръчка за проектиране и създаване на националната тол система.

<< Обратно към новините