Пътят продължава с Iveco S-WAY

08.07.2019

Новият модел е с обновена кабина и много възможности за свързаност

Пътят продължава с Iveco S-WAY

В началото на юли в Мадрид се състоя дългоочакваната премиера на новия модел на Iveco за превози на дълги разстояния. Той е с ново име - S-WAY, като целта на новото име е да се подчертае, че Iveco като производител поема по нов път

[✕]

Над 1000 гости - дилъри, клиенти и журналисти, имаха възможността да присъстват на разбулването на S-WAY и да чуят лично от шефове на Iveco и от техни партньори от MIcrosoft, Amazon и Shell накъде ще вървят новите технологии при камионите в близко и по-далечно бъдеще. Цялостното послание от вечерта на премиерата беше за промяна."Продуктът, който представяме тази вечер, е символ на нашето повторно "раждане" и повторно "изобретяване", заяви Герит Маркс, който от началото на тази година е новият президент за автомобилите за работа и специалните автомобили в
CNH Industrial. - Ние сме тук, за да останем, да се конкурираме и да спечелим." С други думи казано - видели сме си грешките от миналото, поучили сме се от тях и сега сме на прав път.

Новостите в новия S-WAY са в три посоки - обновена кабина, повишено качество при производството и въвеждане на нови технологии за свързаност.

 

 

Кабината отвън


 

От пръв поглед се вижда промененият външен вид на кабината. Тя определено е по-висока и изглежда доста по-внушително. Естествено направени са подобрения и в аеродинамичните характеристики с оглед на по-добра горивна ефективност. Един пример за това е следният детайл - вратите са удължени и стигат до второто стъпало, с което се намаляват завихрянията на въздуха. Има и редица други подобни детайли.

Фокусът при разработката на новия модел са удобството и привлекателността на камиона за водачите. Затова вероятно на пръв поглед ще видите сходства с влекачите на други марки, но когато се вгледате по-подробно, ще забележите, че това е уникален модел със свое собствено излъчване.


 

Има и други нови характеристики, които не се виждат на пръв поглед, но спомагат за безопасността на водача - новата кабина е с повишена механична устойчивост, а предният мост е така регулиран, че да се съкрати спирачният път с 15%.

 

 

Вътре в кабината


 

Промените във вътрешността на  кабината не са революционни, те също са в детайлите и до една са свързани с повече удобства за водача. От Iveco явно са си научили урока и са наясно, че кабината трябва да е привлекателна за водача и да предлага повече комфорт. Ето промените накратко, като не претендирам за изчерпателност.


 

Като цяло усещането е за повече простор. Кабината не е с изцяло равен под, но новопроектираният покрив осигурява височина от 2,15 м в центъра на кабината.
 

Седалката в новия S-WAY има повече възможности за нагласяване във височина или напред и назад, така че водачът да може да намери най-удобната за него позиция.

Долното легло е подобрено - с по-качествен и дебел матрак, в най-широката му част е 1 м със стеснения зад двете седалки. Дебелината на матрака е 14 см, като се предлагат 2 нива на комфорт - по-мек и по-твърд матрак. Водачът може да избира накъде да е главата му, като и в двете страни има отделения за багаж и USB конектори, където може да се включи примерно нощна лампичка.

Горното легло се предлага в два варианта. По-широкото е 70 см с дебелина на матрака 10 см и стълбичка, а по-тясното е 60 см с дебелина на матрака 8 см. Така има възможност за избор в зависимост от това дали то ще се използва повече за спане или повече за съхранение на багаж.

По-високата кабина позволява и за по-големи багажни отделения над предното стъкло - общият им обем е 250 л. При това средното шкафче е направено не толкова дълбоко, колкото останалите две. Така, първо, се получава една елегантна линия при оформянето на багажните отделения, и второ, когато водачът стои прав в кабината, дори и при спуснато горно легло има достатъчно място.

Общото багажно пространство се допълва от външните багажни отделения, които могат да бъдат поръчани както от страната на водача, така и от страната на пътника, осигурявайки багажен обем до 375 литра. От страната на водача външните багажни отделения може да са две, което е удобство и създава условия за подреденост на различните вещи.

Новост е и възможността за нощно заключване на кабината. Ключалките са разположени и на двете врати, те са механични и се задействат с натискане на бутон.


 

Централната колона на контролното табло е преработена, добавен е 7-инчов touch screen дисплей. На него могат да се ползват съвременната инфотейнмънт система и приложението Apple Car Play, навигационната система, както и редица допълнителни функции. Централната конзола съдържа удобен рафт с държач за бутилки и чаши, USB и 12V конектор, както и ново чекмедже, в което могат да се съхраняват документи с размер A4 или лаптоп, като всички те са осветени за нощно ползване. Сгъваема масичка е вградена пред седалката на пътника.

На контролното табло веднага се вижда и новият старт/стоп бутон и гнездото за електронния ключ с вградено дистанционно управление. Те са разположени удобно непосредствено до бутоните за управление на предавателната кутия.

Вътрешното осветление е с LED лампи, силата му може да се регулира, както и да се включват само отделни части от цялото осветление.

 

 

Качеството


 

Съвременните водачи и собственици на транспортни фирми търсят не само функционалност, но и високо качество. Имахме възможност специално да посетим завода на Iveco в Мадрид, където се произвежда и новият S-WAY. Била съм в този завод и преди три години, но оттогава досега са направени множество подобрения, свързани с проследяване на качеството по монтажната линия и с организацията на самото производство. Един малък, но съществен детайл, който е пример в това отношение, е начинът, по който се затварят вратите на кабината.

 

 

Свързаност, свързаност и пак свързаност

Голяма част от инвестицията и промените в новия S-WAY не са видими от пръв поглед. Защото те са свързани с развитието на новите технологии за свързаност, за отдалечена диагностика, за проследяване на всяка стъпка на камиона - от "раждането" му на производствената линия до транспортирането му до дилъра и клиентите и самата експлоатация.

Новият S-WAY идва с нов комуникационен модул, който събира, обработва и обменя данни в реално време. Този модул на IVECO S-WAY е свързан към новата облачна инфраструктура Microsoft Azure, благодарение на което са достъпни цял набор от услуги, променящи подхода от реактивен към проактивен за осигуряване на превантивна поддръжка и планиране на обслужването.

Предлагат се нови пакети решения и услуги под общото наименование My Iveco Way Solution, които са оформени в два вида пакети - Smart Connectivity Pack и Premium Offer.

 

Безплатни услуги

 

Всеки нов камион Iveco S-WAY идва с вграден Smart Connectivity Pack. Този пакет включва използването на 4 безплатни функции:

* интелигентни отчети за изразходваното гориво, изпращани веднъж седмично;

* достъп през web портала MyIveco за следене на превозните средства и производителността на водачите; данните в реално време, изпращани от автомобила, позволяват на мениджърите на автопаркове да планират спиранията за поддръжка и ремонт по най-рационалния начин, за да намалят принудителните спирания и да увеличат максимално живота на наблюдаваните компоненти въз основа на реалната експлоатация на автомобила.

* следене на превозните средства и дистанционна помощ

* My Iveco Easy Way - приложение, специално предназначено за водачи - в това приложение водачите могат да виждат резултати за стила си на каране, както и къде се намират в сравнение с други водачи (които са анонимни); по-интересното е, че водачите могат да включват редица функции в кабината на автомобила си през това приложение, както и да активират услуга за денонощна помощ и за дистанционна помощ.

 

Още услуги на база свързаност

 

Пакетът Premium Offer включва редица услуги, които са срещу допълнително заплащане. Пакетът е модулен и собственикът на камиона може да избере само тези услуги, които предпочита. Те включват:

* Използване на системи за управление на парка от Verizon и Astrata;

* Интерфейсът MyIveco Web API позволява да се обменят данни за камиона с платформи на други производители, т.е. при смесен парк от различни марки и вече налична система за управление на парка камионите Iveco могат да бъдат добавени към вече използваните системи;

* Професионални съвети за горивна ефективност - на базата на пълен анализ на множество параметри за работата на камиона експерти от Iveco могат да дадат насоки за цялостно подобрение на разхода на гориво;

* Отдалечена диагностика и мониторинг на влизанията в сервиз

* Гъвкави планове за ремонт и поддръжка на база на реалните условия, в които се използва превозното средство.Силовата линия

Силовата линия на практика не е променяна. В дизеловите варианти се вграждат двигателите Cursor - 9-, 11- и 13-литрови с мощности в интервала от 330 до 570 к.с. При камионите, задвижвани с газ - CNG и LNG, се предлагат двигателите Natural Power - 9 и 13 литра с мощности в интервала от 270 до 460 к.с.

Iveco e особено силен играч при газовите камиони и за 2019 г. очаква да продаде 6500 влекача NP в сегмента над 16 тона, като тази цифра ще скочи до 9000 за 2020 г. IVECO S-WAY Natural Power си остава единственият камион на LNG с горивна автономност от 1600 км при превоз на дълги разстояния.


 

Два специални модела

По време на премиерата на S-WAY Iveco показа и два концептуални камиона Iveco FIT CAB и MAGIRUS – тези два модела ще бъдат обект на съвместно разработване заедно с клиентите. IVECO ще ги демонстрира по време на всички състезания на Европейския пистов шампионат за камиони за 2019, който започва на 19 юли на пистата Нюрбургринг (Германия).

Iveco FIT CAB е посветен на физическото състояние на водача. При този концептуален модел кабината е оформена като фитнес зала на колела, оборудвана с всякакви фитнес уреди.


 

Концептуалният Iveco MAGIRUS пък отдава почит на прочутата марка Magirus. Същевременно е отделено изключително внимание към всеки детайл – от най-висококачествените кожени тапицерии и фините тъкани до металните лостове, превключватели и капачки, както и широка гама от допълнително оборудване, което позволява на всеки клиент да направи кабината си наистина уникална.

 

В заключение

Новият модел на Iveco S-WAY е не само нов модел, но с него производителят от Торино цели да промени своя имидж и да вложи в камионите си технологии, които ще се използват и развиват в бъдеще. S-WAY е началото и постепенно цялата следна и тежка гама на Iveco ще бъде променена в този стил. С новия модел Iveco определено прави сериозна крачка в правилната посока. Важното е стъпките в същата посока да продължат.


Снежина Баджева
Мадрид - София

<< Обратно към новините