За около 6000 км ще се плаща тол такса

05.07.2019

За около 6000 км ще се плаща тол такса

Очакванията са през първата година от въвеждане на тол системата държавата да събере поне 550-600 млн. лева от пътни такси.

[✕]

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на първо заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата. На заседанието на превозвачите беше представен за обсъждане вариант за платени участъци по пътната мрежа на страната с обхват близо 6000 км. „В предложението обхватът от платени участъци на пътищата е с почти 50% намален в сравнение с първия вариант“, каза Нанков.

Държавата предлага автобусите, обслужващи утвърдените транспортни схеми да бъдат освободени от пътни такси. Ще плащат само автобусите, изпълняващи служебен и случаен превоз“, заяви Нанков, като отново подчерта, че това засега е предложение, което подлежи на обсъждане.

[✕]


Първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата беше председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В него участваха представители на държавни институции, НСОРБ и на браншови организации от транспортния сектор. Пред участниците в заседанието беше представена работата по въвеждане в експлоатация на електронната система за пътни такси на база време и изминато разстояние. Дискутирани са обхватът и тарифите на електронната система за преминаване по националната пътна мрежа. За пореден път беше потвърдено, че Агенция "Пътна инфраструктура" има пълна готовност да започне от 16 август техническа експлоатация на система за пътни такси.

От обхвата на платените участъци ще отпаднат пътищата трети клас. Пътните такси ще са отделни за магистрали, за първи клас път и за втори клас пътна мрежа.

<< Обратно към новините