Solaris представи мегатролейбуса Trolino 24

02.07.2019

Solaris представи мегатролейбуса Trolino 24

Полският производител Silaris bus and Coach представи новия си 24-метров двойносъчленен тролейбус Trolino 24. Гигантът, който е оборудван и с батерии, бе показан предпремиерно в тролейбусното депо на полския град Гдиня.

[✕]

Представянето на първия на първия по рода си продукт на Solaris се състоя в рамките на конференция за електрическа мобилност, организирана от автобусния производител и оператора на градския тролейбусен транспорт в Гдиня - PKT.

Новият Trolino 24 e с дължина 24,70 м. Общият му капацитет е над 180 пътници - седящи и правостоящи. Двойносъчлененият четириосен тролейбус разчита на два електродвигателя, разположени централно пред втория и третия мост, които са задвижващи. Батерията на тролейбуса е с капацитет 58 кВтч и се предлага като опция и се предлага зареждане, както от мрежата, така и от зарядно през стандартен конектор.Допустимата максимална маса при Trolino 24 е 38 т. С новия модел, гамата от тролейбуси на Solaris вече включва модели с дължина 12, 18 и 24 метра, като при всичките може да се монтират тягови батерии.

В момента тролейбуси Solaris с батерии, освен в Гдиня, работят в Еслинген, Германия, Кастелон де ла Плана, Испания и Тичи, Полша. В Рига пък са доставени 10 броя Trolino 18 с водородни горивни клетки с мощност 100 кВт. При тях батериите са с капацитет 29 кВтч, като могат да се зареждат от контактната мрежа на тролейбусите, а тяговите мотори са с мощност 250 кВт. Благодарение на горивните клетки и батериите тези превозни средства имат автономност до 100 км.

След като през 2016 година след европейския автобусен тест в Брюксел Solaris Urbino 12 electric спечели престижното звание Bus of The Year 2017, полският производител продължи уверено и целенасочено да развива електрическата си програма. От 2011 г. до сега от Solaris са доставили или договорили за доставка над 700 напълно електрически автобуса.Оборудваният с водородни горивни клетки Solaris Urbino 12 hydrogen пък e най-новият продукт в електрическата програма на производителя. Моделът бе представен неотдавна по време на конгреса за градска мобилност на UITP в Стокхолм. Автобусът има автономен пробег от над 350 км с едно зареждане. Задвижва се от интегрирани в задните колела електродвигатели с обща мощност от 82 к.с. (60 кВт). Батерията му може да се зарежда и от зарядно със стандартен конектор. Капацитетът на автобуса е до 80 пасажери.

За Гдиня са доставени и 12-метрови Trolino, екипирани с батерии от 87 кВтч и двигатели 160 кВт, които също се зареждат от мрежата, чрез вградено зарядно с мощност 150 кВт. На практика това са електрически автобуси с оборудване на тролейбуси или т.нар- от производителя супертролейбуси, които съчетават предимствата на двата типа превозни средство – голяма автономност и достатъчна независимост от инфраструктурата.

При електрическите превозни средства, в зависимост от нуждите на клиентите, Solaris вече предлага три типа батерии – High Power (за тролейбуси, водородни автобуси и налична инфраструктура за бързо зареждане), High Energy (литиево-йонни - за продължителна работа при еднократно бавно зареждане на ден) и High Energy+(никел-манган-кобалтови - за превозни средства с дневен пробег до 200 км). Благодарение на тези батерии, тролейбусите, оборудвани с тях могат да изминават до 30 км без нужда от контактна мрежа, а при варианта High Energy+ - дори повече.

Мястото за представянето на Trolino 24 не бе избрано случайно. PKT е един от най-големите клиенти на Solaris и има един от трите най-големи тролейбусни парка в страната. Компанията използва широко един от най-иновативните продукти на Solaris - тролейбуси с батерии, работещи по маршрути, които не са изцяло покрити с контактна мрежа. В момента PKT дори оборудва старите си тролейбуси с батерии, като планира разширяване и модернизация на тролейбусния транспорт в града. Любопитно е, че това става без изграждане на допълнителна контактна мрежа. Операторът се е насочил към закупуване на тролейбуси с батерии, които се зареждат, докато превозното средство се движи, закачено към контактната мрежа, както и на хибридни тролейбуси с горивни клетки, супер тролейбуси - съчетаващи предимствата на автобус и тролейбус и, разбира се, на напълно електрически автобуси.

Има и още една причина всичко това да се случва в депото на северния полски град - тук все още служи вярно първият тролейбус, произведен от Solaris - доставеният на Гдиня през 2000 г. Trolino 12 с инвентарен номер 001.

Още за събитието в Гдиня - в броя на списание КАМИОНИ от юли-август 2019 г.

Гдиня – София
Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините