Отлагат тол системата за 1 март 2020?

01.07.2019

Отлагат тол системата за 1 март 2020?

Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол-системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той каза, че е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, който касае тол-системата.

[✕]

От 16 август трябваше да започне търговската и техническа експлоатация за системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Ненков обясни, че във връзка с притесненията, които са изказали превозвачите относно тарифирането, е взето решение от 16 август да се даде старт само на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на таксите.

"Това го правим в унисон с проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимият консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата. Това е краен срок, в който, ако системата заработи технически на достатъчно добро ниво и ако се постигне по-бързо необходимият компромис между двете страни, то тя може да стартира и много по-рано от тази дата. Но за всеки случай сме дали един краен срок, който няма да бъде повече удължаван", подчерта Ненков.

[✕]


Той припомни, че на този етап обхватът на тол-системата включва магистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища. Според Ненков и превозвачите се появили притеснения, че тарифирането от тол-системата би се отразило на стоки от първа необходимост и някои от тях може да поскъпнат.

<< Обратно към новините