БГ Тол – много съмнения и неясноти

26.06.2019

БГ Тол – много съмнения и неясноти

Ден след като Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че тол системата е готова за въвеждане в техническа експлоатация от 16 август, когато ще започне и нейното тестване с реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, Tелeтол – вторият лицензиран доставчик на тол-услуги (винетки и такси) на пресконференция в БТА съобщи факти, които интерпретира като създаване на монопол от страна на АПИ в полза на единствения търговец на пътни такси – „Интелигентни трафик системи“.

[✕]

АПИ е отказала на Телетол достъп до националната тол система, с което е лишила компанията от възможността да извърши необходимите проби и да демонстрира техническа съвместимост – задължение, което произтича от договор от 14 май т.г. между АПИ и Телетол. На 19 юни АПИ прекратява договора на Телетол поради „липса на техническа съвместимост“, въпреки, че на практика не е дала възможност на Телетол да демонстрира такава. За прекратяването на договора е пуснато съобщение до медиите, но до днес не го е публикувала на своя сайт и е отказала да го връчи на Телетол.

На пресконференцията бяха показани копия от официални документи, от които следва, че сегашният монополист - „Интелигентни трафик системи“ е получил достъп по договор, сключен 1 ден преди да бъдат обявени общите условия към всички кандидати, т.е. АПИ нарушава нормативни актове и саботира свободния пазар, създавайки монопол. От засегнатата страна обявиха намерение да сезират прокуратурата и КЗК за „извършените съществени нарушения на правоприлагането и порочни практики при старта на тол системата“.

[✕]


В съобщение, разпространено 3 часа и половина след пресконференцията, АПИ, без да отговори или да отрече и един от конкретните упреци, заяви, че не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги (НДУ) за продажба на пътни такси – електронна винетка и тол. Предстои подписване на договор с нов доставчик на услуги – „Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, за което има решение на Управителния съвет на АПИ от 19 юни 2019 г. Четвъртият кандидат – „Иком“ ООД, е заявил желание да партнира на Пътната агенция само в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки.

В транспортния бранш преобладава мнението, че има твърде много недовършени дейности в системата и че стартирането й ще бъде съпроводено от множество проблеми, както това стана с пускането на електронните винетки. Очаква се системата да бъде въведена в търговска експлоатация най-рано през ноември (след изборите!), след като в диалог с транспортния бранш се постигне консенсус за тарифите и за обхвата на пътищата с тол и след като бъде доказана нейната ефективност при таксуването на база изминато разстояние. Дотогова тежкотоварните автомобили ще плащат електронна винетка.

<< Обратно към новините