Volvo Trucks ще предвижда човешкото поведение

24.06.2019

Volvo Trucks ще предвижда човешкото поведение

Независимо дали шофират, карат велосипед или се разхождат, хората имат навика да действат непредвидимо и това е реален проблем. Този въпрос може да намери своето разрешение от северноамериканския клон на Volvo Trucks.

Съвместно с доставчика на софтуер за автоматизирзни превозни средства Perceptive Automata, компанията разработва изкуствен интелект за камиони, който ще може да предвижда намеренията на останалите участници в движението. Софтуерната система Perceptive Automata AI използва сензори за разчитане на визуални сигнали. Тя търси контакт с очите, позата на тялото, физическата ориентация и движенията на главата, за да разбере какво ще направи човекът.

Разгадаването на последващите намерения на хората е сред най-сериозните проблеми за автономните превозни средства, включително камионите, казват от Volvo. Целта на разработката е да се предупреждават шофьорите и да се стартират автоматизираните системи на камионите, за да се избегнат сблъсъците и да се подобри безопасността.

Volvo наскоро проведе тест на концепцията на автомагистрала в Онтарио, Калифорния. За тестови камион бе използван Volvo VNR 300. Системата провежда непрекъснат 360-градусов мониторинг на участниците в движението, намиращи се в близост до камиона. Тя предупреждава шофьора и автоматизираните системи за сигурност за рисковете, базирани на промяната в човешкото поведение. Това позволява на водача и на системите за безопасност на камиона да предприемат действия за намаляване на вероятността от сблъсък. Освен това системата автоматично модулира честотата и нивата на спиране и ускорение на камиона.

<< Обратно към новините