АПИ спря е-винетките на Телетол

21.06.2019

АПИ спря е-винетките на Телетол

Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) засега не позволява на Телетол АД да продава е-винетки заради оперативната им несъвместимост с изгражданата тол система. Преди около месец Телетол АД сключи договор с пътната агенция за национален доставчик на услуги.

[✕]

Собственици в Телетол са софтуерните компании Нованор ООД и Инфосистемс Интернешънъл ЕАД. От компанията планираха да позволят на всеки, притежаващ уебсайт или мобилно приложение, да продава винетки. Засега обаче не е постигната оперативна съвместимост на база интерфейс с електронната система за събиране на пътни такси на АПИ. Съгласно Общите условия за регистриране, дружеството имаше 10 дни, за да установи съвместимост на база интерфейс и договорът му да влезе в сила. Вместо това представителят на Телетол АД Мартин Димитров е предложил да осигури "техническо решение за собствена сметка, което представлява непрекъснат канал за покриване на гореописаните изисквания”. От АПИ са сметнали, че по същество това е изцяло нова технология, която няма нищо общо с изпълнението на изискванията от Общите условия за осигуряване на техническа съвместимост на оборудването с елекронната система за събиране на пътни такси.

„Предложеното от Телетол АД представлява сериозно неизпълнение на Договора от 14 май 2019 г. и опит за пренаписване на Общите условия и договора. Ако то бъде прието, това би довело до негативно засягане на сигурността на Електронната система на АПИ, а оттам и на националните интереси, които тази система следва да гарантира чрез правилната й и сигурна експлоатация. Поради непостигане на изискваната в Общите условия за оперативна съвместимост, със свое решение от 19 юни 2019 г. Управителният съвет на пътната агенция прекрати договора на Телетол АД. Дружеството остава в регистъра на Националните доставчици на услуги и ако на по-късен етап постигне успешна оперативна интеграция с интерфейса на централната система при въвеждане в търговска експлоатация на тол системата, ще може да партнира на АПИ в събирането на тол такси“, изтъкват от АПИ.

[✕]


Съгласно Общите условия процедурата за регистриране включва три етапа. Първият приключва с вписване в Регистъра на националните доставчици на услуги на сайта www.bgtoll.bg. Втората фаза завършва с договор между Агенция Пътна инфраструктура и кандидата. Процедурата приключва с третия етап - влизането в сила на договора след доказване на оперативна съвместимост на база интерфейс с електронната система на АПИ. До момента единствено Интелигентни трафик системи АД е приключила успешно цялата процедура за регистриране на национален доставчик на услуги за продажба на електронни винетки и тол.

Междувременно се появиха още двама кандидати за национален доставчик на услуги, които искат да партнират на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) в събирането на пътни такси. С решение на Управителния съвет на АПИ от 16 май 2019 г. в Регистъра на НДУ на сайта www.bgtoll.bg е вписан Конкорд Смарт Инфраструктура АД. Компанията иска да продава електронни винетки, както и маршрутни карти и бордови устройства при старта на търговската експлоатация на тол системата. Дружеството е преминало проверка по същество дали отговаря на изискванията и вече има решение на Управителния съвет на АПИ за подписване на договор. На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация е подал и четвърти кандидат за НДУ – Иком ООД, който все още е в първия етап на процедурата. Дружеството е заявило желание да партнира на АПИ само в събирането на тол такси.

<< Обратно към новините