Scania влиза в бъдещето на градския транспорт с NXT

11.06.2019

Scania влиза в бъдещето на градския транспорт с NXT

Scania се готви за градския транспорт на бъдещето с изцяло електрическата концепция, наречена NXT. Иновативното автономно превозно средство коренно променя визията си благодарение на тристепенна модулна система. Така концептуалното NXT през деня може да изпълнява ролята на автобус или каргобус, и да превозва пътници и стоки, а през нощта да събира градските отпадъци.

[✕]

Повечето от съвременните градове променят визията на градския си транспорт, за да постигнат по-ниски вредни емисии и по-малко задръствания. Според експертите, технологичното и инфраструктурно развитие на електрическите и автономните превозни средства ще бъдат ключовите фактори за градовете при преминаването им към устойчива транспортна система.

„NXT е визия за бъдещето на градския транспорт. Някои от тези технологии все още не са напълно готови за приложение, но за нас е важно да създадем концептуално превозно средство, за да демонстрираме идеите си за технологично развитие. NXT е проектиран да влезе в употреба след 2030 г., но част от модерните му функции вече са налични”, каза президентът и главен изпълнителен директор на Scania Хенрик Хенриксон.

[✕]
В NXT, предните и задните задвижващи модули могат да бъдат монтирани върху корпус на автобус, фургон за доставка на стоки или колектор за отпадъци. Автобусният модул на това иновативно концептуално превозно средство може да се види на UITP Global Public Transport Summit в Стокхолм. Осемметровият автобусен модул е ​​изграден като еднокомпонентно устройство, което значително намалява теглото му.

Цилиндричните клетъчни батерии са поставени в пода, като по този начин се използва иначе "мъртвото" пространство, като това допринася и за по-добро разпределение на тежестта. При маса на автобуса под осем тона, диапазонът на издържливост на вградените батерии се оценява на 245 километра с едно зареждане.За да се постигне реална промяна в транспортната екосистема, освен развитието на превозните средства, е необходимо и значително подобрение на инфраструктурата, както за електрифицираните, така и за автономните превозни средства. Денонощният поток от хора и стоки в градовете трябва да бъде съгласуван по-скоро последователно. Понастоящем потоците в градовете далеч не са оптимизирани, тъй като стоките се доставят в сутрешните пикови часове, докато повечето хора са в движение. Междувременно търговският транспорт до голяма степен е забранен в центъра на градовете.

„Ние в Scania не можем да преначертаем цялата градска транспортна система. Това, което можем да направим, е да вдъхновим промени. Това е идеята на NXT - да мислим за транспорта и превозните средства по различен и устойчив начин", заключва Хенриксон.

<< Обратно към новините