Франция в защита на своя интерес

28.05.2019

Франция в защита на своя интерес

Франция трябва да защити собствените си интереси и работни места при евентуално сливане между Renault и Fiat Chrysler, макар че делът на френската държава в Renault автоматично ще бъде намален.

[✕]

Това заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер в интервю за радио RTL. По думите му френското правителство ще търси четири гаранции при сделка Renault и Fiat Chrysler, включително защита на работите места във Франция, осигуряване на добро представителство на френската държава в управителния съвет на новото дружество и гарантиране, че групата Renault/Fiat Chrysler е лидер в разработването на батерии за електромобили.

Льо Мер потвърди, че ако сделката бъде сключена, делът на френската държава в Renault ще бъде намален от 15% на 7,5%. Министърът е поискал от ръководителя на Renault Жан-Доминик Сенар обещание, че няма да бъдат закривани заводи на компанията във Франция, а френските интереси ще бъдат добре представени в ръководството на евентуалната обединена група.

[✕]


Обединението ще бъде председателството от наследника на италианската фамилия Аниели - Джон Елкан, а Сенар вероятно ще стане изпълнителен директор, твърдят различни източници във френските медии. Fiat Chrysler предложи равнопоставено обединение с Renault на 27 май. Сливането на стойност 35 млрд. долара би създало третия по големина автомобилен концерн в света.

<< Обратно към новините