Пуснаха движението по още 6,5 км от АМ Струма

23.05.2019

Пуснаха движението по още 6,5 км от АМ Струма

Предсрочно беше пуснато движението на моторни превозни средства по новопостроен участък от 6,5 км от АМ Струма.

[✕]

Лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на новата магистрална отсечка, в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и др. официални гости.
Участъкът е част от лот 3.1 на АМ „Струма“ между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел „Железница“. Целта на пускането му е да се облекчат пътуващите към Гърция при предстоящите почивните дни и активния летен сезон. Новият път започва от края на изградения през ноември 2015 г. лот 2 Дупница – Благоевград и продължава до новоизградения п.в. „Благоевград-Юг“, който се намира след електрическата подстанция на главен път Е-79. С помощта на новата отсечка се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

[✕]


обща дължина 12,6 км. Проектът включва изпълнението на два участъка, като работата по втория продължава. Строителството му се финансира от европейските фондове по ОПТТИ 2014 - 2020.
Вече приключи и преместването на археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край с. Покровник. Индикативната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1,2 млн. лв. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.

<< Обратно към новините