Министър Желязков поиска с 25% по-висока квота на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните

23.05.2019

Министър Желязков поиска с 25% по-висока квота на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните

Базовата квота на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за българските превозвачи трябва да се увеличи с 25 процента. За това настоя министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Международния транспортен форум, който се провежда в Лайпциг, Германия.

[✕]

Пред колегите си българският министър изтъкна, че увеличаването на квотата ще осигури постепенен напредък към по-устойчива и ефективна пътнотранспортна система в Европа. Тази цел може да бъде постигната с увеличаването на броя на разрешителните за камиони от категория Евро V и Евро VI, подчерта още Желязков.

"Отчитайки последните геополитически събития в Европа, като Брекзит и възможните последици от Пакета за мобилност I, както и това, че някои държави членки на EКMT търсят нови пазари, споделяме мнението, че квотата на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните може да бъде истински практически инструмент за отваряне на нови възможности за международния пазар на автомобилните превози", добави българският представител. Министърът беше категоричен, че българската страна подкрепя премахването на всякакви териториални и административни ограничения при използването на ЕКМТ разрешителни.


ЕКМТ/СЕМТ разрешителните са многостранни разрешителни за международни автомобилни превози на товари, извършвани от транспортни фирми, регистрирани в една от 43-те страни членки, участващи в ЕКМТ системата от квоти. Разрешителните са годишни - с валидност една календарна година, и краткосрочни - с валидност от 30 дни. С всяко разрешително може да бъдат извършвани неограничен брой превози.

<< Обратно към новините