Плащането на тол таксите - от ноември

16.05.2019

Плащането на тол таксите - от ноември

На 16 август започват тримесечни тестове на тол системата, в които ще се видят реалните резултати от преминаващите тежкотоварни автомобили и се очаква през ноември да започне реалното таксуване.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова след края на срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов. В срещата участваха още финансовия министър Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Министър Аврамова допълни, че има възможност тестовият период да свърши по-рано. Докато траят тестовете, превозвачите ще продължат да ползват винетки. От 15 май започнаха симулационни тестове на тол системата.

„Искането на бранша, с което се съобразихме и съгласихме, е от 16 август да направим тестове в реално време с монтирани бордови устройства на техни камиони без заплащане на съответна тол такса“, каза министърът и допълни, че ще се наложат и нормативни промени, заради фиксираното изискване от 16 август да се събират тол такси, а не винетки. „Целта е да се проследят реално изминатите километри на вътрешният тежкотоварен трафик, който подлежи на плащане на такси за изминато разстояние, както и транзитният трафик през страната“, каза още министърът. Тя съобщи, че бизнесът е поискал окончателният размер на таксите да се вземе като решение след проследяване на реалния трафик както на автомобили от 3,5 до 12 тона, така и над 12 тона, на автобусните превози, за да има реална картина като изминато разстояние и като брой превозни средства, които преминават по пътищата на страната, като тогава да стане определяне на окончателния вариант на тарифата.

Министърът каза, че са подготвени няколко варианта, които подлежат на преговори с превозвачите. От 17 май на работни срещи ще се дискутира и по обхвата на пътната мрежа с платени тол такси. Министър Аврамова информира, че след края на месец май ще свика заседание на Обществения консултативен съвет по въпросите на пътните такси, на който ще бъдат представени новите предложения за варианти за тол тарифите и за обхвата на системата в страната. Министърът съобщи, че работна група е направила карта, в която са фиксирани пътищата с нулева такса, които не са в добро състояние и тя ще бъде представена на бизнеса. Аврамова изрази мнение, че България не е държава, в която има изградена магистрална мрежа и има алтернативни пътища до всяка магистрала.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, каза че участниците в срещата са били единни в необходимостта от въвеждането на тол системата като най-справедлив начин за ползване на пътищата и подчерта, че всички искат да се возят по по-добри пътища. Аврамова подчерта още, че приходите от винетки са около 370 млн. лева, а от централния бюджет се дават други около 200 млн. лева, които са недостатъчни за ремонт и строителството на пътища, като недостигът на средства за тази цел е около 600 млн. лева.

<< Обратно към новините