Подобрена версия на водородния камион на Toyota

10.05.2019

Подобрена версия на водородния камион на Toyota

Toyota проправя пътя за товарен транспорт без замърсяване на околната среда.

[✕]

Заедно с американския производител на товарни автомобили Kenworth, японската компания разработи следващото поколение камион с водородни горивни клетки. Новото издание може да измине 300 мили (482 км) с едно зареждане на резервоара и по този начин предлага два пъти по-голям пробег, отколкото камионите от най-тежкия клас в САЩ (Клас 8) обикновено покриват. Товарният капацитет и мощността също са подобрени.

Разработването на концептуалния камион – т.нар. проект Portal, започна през април 2017 година. От тогава Toyota и американския партньор Kenworth тестват задвижвани с горивни клетки и водородно захранване тежкотоварни автомобили, които трябва да позволят практически безшумен и безвреден за околната среда транспорт. Тестовите камиони „Алфа“ и „Бета“ вече са изминали повече от 22 500 км в изпитания, в това число и реални доставки на товари за калифорнийските пристанища Лонг Бийч и Лос Анджелис.

[✕]


В края на годината Toyota и Kenworth ще пуснат следващото поколение електрически камион задвижван с водородни горивни клетки.

<< Обратно към новините