Манипулиране на SCR? Не си го помисляйте!

09.05.2019

Манипулиране на SCR? Не си го помисляйте!

Манипулиране или повреда на системата за Селективна каталитична редукция (SCR) е причина за безпокойство за много превозвачи. Глобата е само едно от неприятни последствия за шофьора и фирмата за която работи.

[✕]

Селективната каталитична редукция е система, предназначена да намали емисиите на вредните азотни оксиди, отделяни от дизеловите двигатели. В резултат на това тежкотоварните автомобили отговарят на по-високите стандарти за емисии и следователно подлежат на по-ниски пътни такси в Германия, например. За съжаление, тази система много често се поврежда. Ако повредата не бъде отстранена в рамките на 50 часа, мощността и въртящият момент на камиона може да намалеят с до 60%. Лесно може да си представим мащаба на главоболията, ако повредата се случи по време на курс в чужбина.

Най-честата причина за неизправности в системата е температурата - твърде ниска и твърде висока. Уреята (известна с търговското си име AdBlue) замръзва при температури под -11 °C. Замразяването й причинява запушване на инжектора, което предотвратява правилното дозиране на AdBlue. Твърде високата температура, над 30 °C, също може да доведе до проблеми в системата.

[✕]


В Германия са предвидени специални данъчни облекчения под формата на отстъпки от пътни такси за превозни средства, които отговарят на най-високите стандарти за емисии поради по-ниското си въздействие върху околната среда, така че те са предмет на по-ниски такси за изминат участък благодарение на системата SCR. Ако германската полиция, Федералната служба за товарни превози (Bundesamt für Güterverkehr – BAG) или митническите органи открият каквато и да е манипулация на SCR в хода на инспекция, тя може да бъде класифицирана като фискално нарушение. По време на проверката германските служби имат право да проверят цялостно бордовия компютър (в това число и да го разглобят). Те могат също да насочат камиона към специализирана станция за проверка на превозни средства.

Ако тези действия разкрият измамно поведение по отношение на системата SCR, както превозвачът, така и водачът трябва да заплатят глоба, обикновено 500 или 1000 евро. Тя обаче не е окончателна. След проверката превозвачът може да ремонтира системата на място в оторизиран сервиз или да изтегли камиона до всяка друга работилница в Германия или в чужбина. Последното изисква германските контролни органи да запазят документите на превозното средство, които ще бъдат изпратени на компетентния пътен орган в страната, където ще бъде откаран камиона на превозвача. Следователно и двата варианта могат да бъдат доста скъпи за компанията. Но и това не е всичко.

Ремонтът на системата AdBlue и заплащането на първата глоба е само прелюдия към по-нататъшните последици. След няколко месеца от датата на манипулиране, превозвачът трябва да очаква писмо от BAG с решение и заповед за плащане със задна дата на пътните такси в съответствие с действителния емисионен стандарт на превозното средство (т.е. с дефектна SCR система) докато то се е движело по пътищата на Германия. Коригираните суми могат да възлизат на няколко хиляди евро. От момента на получаване на писмото, BAG или полицията имат пълното основание при следваща проверка да задържат автомобила до заплащане на дължимите пътни такси. Административните глоби могат да се обжалват, но обикновено тези опити завършват безуспешно.

<< Обратно към новините