PSA и Saft ще разработват батерии

02.05.2019

PSA и Saft ще разработват батерии

Франция и Германия се договориха да инвестират и работят заедно по разработването и производството на европейски батерии за електромобили, отчасти за да останат конкурентоспособни спрямо САЩ и Китай.

[✕]

Това заяви френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. „Само за този проект ще бъдат инвестирани между 5 и 6 милиарда евро. Френско-германското сътрудничество ще открие пътя към държавно финансиране на стойност до 1,2 млрд. евро“, каза френският министър на съвместна пресконференция с германския министър на икономиката Петер Алтмайер и еврокомисаря за енергетиката Марош Шефчович.По-рано тази седмица Франция и Германия поискаха от Европейската комисия да одобри държавни субсидии за трансграничен консорциум за автомобилни батерии, включващ PSA, германското му подразделение Opel и френския производител на батерии Saft.

„Електромобилите напълно ще преобърнат веригата за създаване на стойност в автомобилостроенето и Европа трябва да гарантира, че е натрупала експертни познания в технологиите за батерии - област, в която в бъдеще ще носи повече печалби“, заяви Алтмайер на пресконференцията.

„Предизвикателството за Европа е да продължи да прави най-добрите и най-успешни автомобили в света. Поради тази причина трябва да натрупаме промишлен опит в областите, към които ще се измести създаването на стойност“, каза министърът на икономиката на Германия. „Целта ни е не просто да посрещнем нуждите на европейското автомобилостроене. Искаме да изнасяме на международния пазар, ясно да посочим, че батериите „произведени в Европа“ ще бъдат значим знак за качество.“

Според министрите през следващите месеци ще бъде открит пилотен завод във Франция с 200 работни места, както и два производствени завода във Франция и Германия, като се предполага, че те ще създадат по 1500 работни места.

<< Обратно към новините