Китай поема курс към водородните двигатели

25.04.2019

Китай поема курс към водородните двигатели

Водещия световен производител на електромобили с литиево-йонни батерии, иска да ускори разработката на водородните двигатели, като насърчава производителите да развиват тази обещаваща технология. Целта е до 10 години да се произвеждат 1 милион водородни автомобила.

[✕]

В средата на март годишният работен доклад на правителството беше изменен и в него беше включена за първи път целта да се развива изграждането на станции за презареждане на автомобили с водородни двигатели. В момента в страната те са около 15. Според правителствен план, за който съобщиха официалните медии, Пекин си е поставил целта през 2020 година по пътищата да има 5000 водородни автомобила, до 2025 година те да станат 50 000, а до 2030 година - 1 милион. Целта е умерена предвид колосалния автомобилен пазар в страната - 28 милиона продадени автомобила през миналата година.

„Водородът е следващият логичен етап за намаляване на замърсяването. Той решава някои трудности пред електромобилите като автономността и времето за зареждане, намалявайки едновременно с това потреблението на електроенергия“, изтъкват анализатори на Fitch Solutions.

[✕]


Технологията се състои в наличието на резервоар с компресиран водород, който се превръща в електричество чрез батерия за захранване на електрическия двигател. Системата предлага автономност и бързина на зареждане, сравними със зареждане на цял резервоар бензин при класически автомобил, но с преимуществата на 100% електрическите автомобили (тишина, липса на замърсяващи емисии).

Горивната батерия обаче все още струва много скъпо, тъй като се произвеждат малки обеми. Засега само Toyota, Honda и Hyundai са започнали продажби на такива батерии.

Всеобщо е мнението, че Пекин може да насърчи водородните двигатели чрез щедри субсидии и законови облекчения, както направи за стимулиране на продажбите на електромобили. Европа от своя страна не възнамерява да остава по-назад: Германия вече обяви програма за изграждане на 400 станции за зареждане на водород до 2023 година, а Франция одобри план на стойност 100 милиона евро в подкрепа на сектора за производство на водородни двигатели за автомобили.

<< Обратно към новините