Макрон и Абе подкрепиха обединението Renault-Nissan

24.04.2019

Макрон и Абе подкрепиха обединението Renault-Nissan

Френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Шинидзо Абе изразиха подкрепата си за обединението Renault-Nissan, разтърсено от аферата Карлос Гон.

[✕]

Преди да обядват заедно в Елисейския дворец, Макрон и Абе са изразили за пореден път подкрепата си за алианса Renault-Nissan, който наскоро отпразнува 20-ата си годишнина и който е важен символ на промишленото сътрудничество между Франция и Япония, се казва в съобщението.

„Това промишлено сътрудничество доказа своята устойчивост, взаимното допълване на участниците в него и ползата от техния общ проект“, отбеляза френското президентство.

[✕]


На срещата е било обсъдено и положението на арестувания в Япония бивш ръководител на алианса Карлос Гон и Макрон е припомнил правото на презумпция за невинност и консулска защита. Nissan ще отхвърли предложение на Renault за по-тясно интегриране на управленско ниво и ще поиска равнопоставени капиталови отношения. Това съобщи японското бизнес издание Nikkei. Ръководството на Nissan смята, че японският автомобилостроител не се е ползвал със справедливо отношение досега и при сливане тази неравнопоставеност би станала постоянна, обяснява изданието, цитирайки запознати източници. В предложението си Renault твърди, че по-тясното интегриране би позволило да се оптимизират синергиите във френско-японското обединение.

Бъдещето на съюза Renault-Nissan, модел за такова обединение в автомобилната индустрия, е предмет на множество предположения след ареста на 19 ноември 2018 година на главния архитект на проекта Карлос Гон. Той бе обвинен във финансови злоупотреби. Сваленият от поста бивш шеф на Renault и Nissan отрича отправените срещу него обвинения и се определя като жертва на заговор на висшите ръководители на Nissan, които се противопоставят на ново затягане на връзките с френския производител. Renault, който спаси Nissan от фалит преди 20 години, притежава 43,4% от капитала на японския производител, който от своя страна има само 15% от френската компания, без право на гласуване.

Генералният директор на Nissan Хирото Саикава отказа да коментира дали компанията му е получила подобно предложение от Renault.

<< Обратно към новините