Драйв тест на Volvo FH 460 LNG (видео)

19.04.2019

Оригинално инженерно решение и впечатляващо нисък разход на гориво

Драйв тест на Volvo FH 460 LNG (видео)

Като решение за газов камион Volvo Trucks използва втечнен природен газ и дизелов двигател, който работи основно с газ и със съвсем малко дизел. Защо инженерите от Volvo Trucks са избрали това решение и какви са неговите предимства какви са неговите предимства ни стана напълно ясно по време на драйв тестовете, проведени около Прага. Вижте видеото.

[✕]

 

 

В края на маршрута, който е доста предизвикателен, ето какво показват данните от системата за управление на парка за разхода на гориво. С LNG влекача сме изразходвали общо 44,94 кг газ, или средният ни разход е 25,57 кг/100 км, изразходвали сме 4,19 л дизел или средно 2,55 л/100 км и общо 3,13 л AdBlue.

Същевременно композицията с дизеловия влекач по същия този маршрут е изразходвала общо 64,63 л дизел или средният разход е 36,86 л/100 км, а общото количество AdBlue e 5,05 л.

Следователно, дори и без да отчитаме, че цената на газта е по-ниска от цената на дизела, е явно колко по-изгоден е газовият камион. Ако към това се прибави фактът, че до края на 2020 г. магистралната такса в Германия е нулева за газовите камиони, а след това ще е с по-ниска с 1,1 цента/км в сравнение с таксата за дизелови камиони, става още по-очевидна изгодността на газовите камиони.

Специалистите от Volvo Trucks споделят и своя личен опит от тестването на същите тези две композиции. Те изминават с LNG композицията разстоянието от Кил до Прага, което е 845 км, със среден разход на LNG 18,7 кг/100 км при средна скорост от около 80 км/ч. По този маршрут разходите им за гориво с LNG композицията са били с 40% по-ниски от тези на дизеловата композиция, а като се добавят и 117,07 евро, спестени от магистралните такси в Германия, съотношението вече става 52% по-ниски разходи. Което определено е силно впечатляващо.
 

Подробно за теста - в майския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините