Volkswagen избира между България и Турция

15.04.2019

Volkswagen избира между България и Турция

Между България и Турция се свежда избора на Volkswagen за това къде германския автомобилен концерн да построи новия си завод.

В информация на агенция dpa се посочва, че България и Турция са двете най-силни алтернативи за проекта на Volkswagen поради условията, които двете страни предлагат. Според агенцията разходите за персонала в двете страни биха били много по-евтини в сравнение с тези в Германия. Инвестицията на германския автомобилен гигант, в България или в Турция, се очаква да бъде за милиарди евро.

Представител на турската асоциация за автомобилостроене Алпер Канджа казва по повод информацията, че очакванията на Турция са евентуална инвестиция на Volkswagen в страната да бъде насочена към производството, а не концернът да ползва Турция само като пазар за продажба на продукцията си. През миналата година на турския пазар са били продадени над 40 000 автомобила с марката Volkswagen. Според турски медии Volkswagen са постигнали договореност със заводите на Ford за производството на лекотоварни автомобили в производствените съоръжения на американската компания в южната ни съседка.Dpa посочват още, че специалисти от Volkswagen са били специално на посещение в София за преценяване на възможностите, които притежава България, за евентуално инвестиране на германския автомобилен концерн в завод в страната. Ръководството на Volkswagen през миналата година обяви, че в следващите 5 години ще инвестира 44 милиарда евро за производство на електромобили, автономни автомобили и дигитални технологии.

Очаква се концернът да обяви предпочитанията си в края на месец ноември. За тогава е насрочено следващото заседание на управителния съвет на Volkswagen AG.

<< Обратно към новините