Ford отива по-далеч с хибриди и електромобили

07.04.2019

Tourneo Custom PHEV идва в края на годината, а електрическият Transit – през 2021 г.

Ford отива по-далеч с хибриди и електромобили

Нови електрифицирани превозни средства, услуги за свързаност и стратегически партньорства включва програмата за развитие на Ford, чиято цел е да достави още по-висока ефективност на клиентите на лекотоварни автомобили и автомобили за работа. Стратегията Ford Go Further бе представена от Ford of Europe пред журналисти и клиенти от цяла Европа в Амстердам в първите дни на април.

[✕]

Като част от стратегията се очаква новият голям ван Ford Transit в изцяло електрически вариант да бъде пуснат в продажба през 2021 г. Средният ван Tourneo Custom Plug-In Hybrid в пътнически вариант с възможност за пробег само на ток до 50 км пък ще бъде пуснат в Европа още в края на тази година. Двата иновативни автомобили бяха показани в Амстердам.Ford Go Further включва и нова инициатива, насочена към използване на превозните средства с марката Ford с минимум престои за обслужване и ремонт. Новост е и приложението FordPass Pro, предназначено за малкия бизнес, което става възможно благодарение на модема на FordPass Connect.

Ford обяви и, че разширява специализираната си програма за трансформации на превозни средства (QVM), както и мрежата си от центрове Transit, което ще помогне за оптимизиране на избора на превозни средства при закупуването им и за увеличаване на времето за работа на клиентите на лекотоварни автомобили за превоз на товари и пътници.Под мотото Go Electric Ford демонстрира ангажираност към бъдещето на електрическата мобилност и показа в Амстердам широка гама от 16 хибридни или изцяло електрически модела - от леки и семейни автомобили и SUV до микробуси. Новите хибриди на Ford включват богат избор от превозни средства, които могат да изминават до 50 км само на ток. В Амстердам премиера имаха и два изцяло нови модела на компанията – новото поколение на компактния SUV Kuga и изцяло новият голям 7-местен SUV Ford Explorer, които бяха показани както с конвенционален двигател, така и в хибриден вариант. Бестселърите на Fiesta и Focus също вече се предлагат като хибриди. А в скоро време се очаква и премиера на изцяло електрически SUV с автономен пробег до 600 км, който е вдъхновен от Mustang. Загатнато бе и за нов модел с познатото наименование Puma.Новият Tourneo Custom PHEV e сериен хибрид, при който предните колела се задвижват от електродвигател-генератор, захранван от литиево-йонна батерия с капацитет 13,6 кВтч. Многофункционалният 1-литров бензинов двигател EcoBoost има ролята на удължител на пробега, като зарежда разположената под пода батерия заедно с оползотворената енергия от спирането на автомобила. Батерията може да се зарежда и от мрежата. Това става през порт, разположен в предната броня. Tourneo Custom Plug-In Hybrid може да се зарежда, като се използва източник с напрежение 240 в и ток 10 А. Тогава пълното зареждане става за 5,5. При 240 в и 16 А зареждането става за 3 часа.

Амстердам – София
Лъчезар АПОСТОЛОВ


Повече – в броя на списание КАМИОНИ от май 2019 г.

<< Обратно към новините